20 Iul 2019 - 06:32       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Adevarul : Energia electrica se scumpeste cu 5% pentru toti consumatorii, la sfarsitul lui iunie

marți 29 mai 2012
Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, iar Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc
. "Vom implementa ajustarea convenita de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.r.) pentru consumatorii casnici si industriali pana la 30 iunie", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu FMI, citat de Mediafax. Procesul de renuntare la tarifele reglementate la energie electrica, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici. Pentru consumatorii industriali, preturile regelementate vor incepe sa fie eliminate, in etape, din luna septembrie a anului in curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate pana la 31 decembrie 2013. Eliminarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici va incepe in 2013 si va fi incheiata pana in 2017.
"ANRE va majora treptat cota de electricitate obtinuta de pe piata dereglementata de companiile de distributie pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungand la 100% pana la finele anului 2013. De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate preturile reglementate pentru consumatorii industriali. (...) Pentru gospodarii, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, incepand cu 2013, finalizandu-se pana in 2017", se arata in document. In memorandum se mai arata ca Legea energiei electrice ar putea fi aprobata de Parlament pana la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi facuta publica de Guvern pana in 30 iunie. Tarifele la electricitate si gaze platite de populatie sunt reglementate de ANRE din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata pentru a aduce preturile la nivelul din blocul comunitar.

Guvernul imprumuta CFR Infrastructura pentru a-si plati facturile la energie Guvernul va acorda CFR Infrastructura un imprumut pentru plata arieratelor catre furnizorii privati de energie si va emite o ordonanta prin care va decide ca doar datoria principala a operatorului feroviar fata de Electrica va fi achitata, dar esalonat, in timp ce penalitatile aferente vor fi sterse Potrivit celor mai recente date, companiile feroviare de stat inregistreaza datorii de 1,2 miliarde lei catre furnizorii de electricitate si penalitati de 900 milioane lei. Imprumutul pentru CFR Infrastructura, prevazut in ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI si obtinuta de Mediafax, va fi acordat sub forma unui "imprumut punte", care va fi inlocuit pana la sfarsitul lunii octombrie de un imprumut garantat de stat. Pana la jumatatea lunii iunie va fi negociata intre Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Ministerul Administratiei o schema de anulare a arieratelor acumulate si de CFR Marfa fata de Electrica si centralele electrice locale. In cazul CFR Calatori, vor fi analizate la nivelul Ministerului Finantelor posibilitatile de acordare pana la finele lunii iunie a unor "compensari" in cuantum de 300 milioane lei, pentru echilibrarea bugetului pe acest an al companiei. CFR promite din nou FMI ca va aplica masuri de reducere a costurilor si crestere a veniturilor.
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu