25 Mai 2019 - 20:05       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Enel vrea sa monteze contoare inteligente de 25 mil. euro. Banii se recupereaza din facturi

marți 04 august 2015
Autor: Carol Dan 03
.08.2015

Grupul italian Enel a inceput in Romania un program pilot de instalare a contoarelor inteligente in toate cele trei re­giuni in care opereaza, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Capitala), Banat si Dobrogea.

Programul vizeaza instalarea a 30.000 de astfel de contoare, dintre care 11.000 doar in Bucu­resti, care permit monitorizarea consumului si func­tionarii retelei in timp real, pre­cum si transmiterea automata a acestor informatii catre distri­buitorul de energie. Odata cu in­stalarea contorului inte­ligent, consumatorul nu va fi facturat pe baza estimarilor de con­sum sau a regularizarilor, ci va plati nu­mai consumul efectiv realizat, ceea ce, cel putin in teorie, ar trebui sa duca la o scadere a valorii facturii.

Costurile pe care companiile le vor avea cu instalarea acestor con­toare vor fi recu­perate prin facturi, esa­lonat pe cateva luni sau chiar ani, potrivit repre­zentantilor Auto­ri­tatii Nationale de Re­gle­mentare in do­me­niul Energiei (ANRE).

?Clientii nu platesc ni­mic atunci cand pri­mesc contorul inte­li­gent. Cos­tu­rile insta­larii sunt incluse in ta­riful de distributie sta­bilit de ANRE?, po­trivit Enel.

In Romania sunt 8,5 milioane de consu­ma­tori casnici de elec­tricitate si circa 700.000 de agenti economici inregistrati la Registrul Comertului. Nu­mai in ca­zul popu­lati­ei, costu­rile cu montarea con­toa­relor inteligente, ca­re le vor inlocui pe cele ac­tuale, ar depasi 730 mil. euro.

Contoarele inte­li­gen­te sau smart meters in­re­­gistreaza si date legate de calitatea ser­viciului de ali­mentare cu energie electrica si monito­rizeaza continuitatea acestui serviciu. De asemenea, consumatorii vor putea vedea in orice moment al zilei care sunt tarifele cele mai convenabile pentru energie electrica. In­stalarea unui astfel de contor va putea detecta si eventuale ten­tative de furt de energie din retea. In 2013, Enel a raportat pier­deri de aproape 20 mil. euro din cauza bransa­men­telor ilegale la retea.

Instalarea contoarelor inteligente este o obligatie asu­ma­ta de Romania fata de Comisia Europeana, alaturi de toate sta­tele membre ale blocului comunitar, iar acest proces ar ur­ma sa se incheie in 2022.

Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari de pe patru con­tinente, unde are 61 milioane de consumatori. Enel este pre­zent pe piata romaneasca de electricitate  din 2005 si are peste 3.100 de angajati pe plan local.

Grupul german E.ON, care distribuie electricitate in regiunea Moldovei, a instalat deja 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizeaza mon­tarea a circa 250.000, din care 120.000 de unitati numai in 2015). Investitia totala bugetata in acest scop este de aproximativ 21,6 mil. euro, potrivit datelor E.ON Romania. Reiese astfel un cost de 86,4 euro pentru montarea unui contor inteligent. Grupul ceh CEZ, prezent pe zona de distributie a electricitatii in Oltenia, a inceput sa monteze astfel de contoare in 2012 si a instalat deja peste 13.000 de unitati. Pana la sfarsitul acestui an CEZ estimeaza ca va mai instala alte 20.000 de contoare, numarul total urmand sa ajunga in 2020 la aproape 440.000. Reprezentantii Electrica SA, distribuitor de energie controlat de stat, nu au putut fi contactati pentru declaratii pe acest subiect.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu