18 Oct 2019 - 07:49       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Enel, pusa in fata consumatorilor nemultumiti de intreruperile dese de curent, spune ca problema este consumul prea ridicat

vineri 10 august 2012
Autor: Mirabela Tiron 10
.08.2012

"Orice intrerupere de curent imi cauzeaza un prejudiciu. Eu am comenzi de onorat, termene limita pentru a livra catre clienti si ma afecteaza cand se intrerupe curentul fara sa fiu anuntat. Taxele platite pentru curent sunt exorbitante, dar tot ne confruntam cu pene de curent. Asta imi lasa impresia ca Enel a venit doar sa incaseze facturi, nu sa repare infrastructura de energie", spune Catalin Ungureanu, proprietarul companiei Inox Style din Ilfov, care produce decoratiuni din inox.

In ultimele zile, alimentarea cu energie a consumatorilor din Bucuresti si judetul Ilfov a fost intrerupta de mai multe ori si pentru perioade mai lungi. In unele cazuri, intreruperile au ajuns si la 48 de ore, potrivit Mediafax, care mai transmite ca in perioada luni-miercuri, numarul celor care au reclamat intreruperi in furnizarea energiei electrice sau anomalii la instalatiile electrice interioare a crescut cu 50% comparativ cu o zi normala.

Prin contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Enel s-a obligat sa investeasca 220 de milioane de euro in perioada 2009-2011.

Mai bine imi luam un generator electric decat sa ma racordez la Enel

"Cand stau si ma gandesc acum cat am investit in racordarea la reteaua electrica, cred mai bine ar fi fost sa imi iau un generator electric. Ca sa ma conectez la reteaua de curent electric am platit in urma cu cativa ani aproape 3 miliarde vechi (300.000 lei noi) pentru infrastructura. Ulterior, pentru transfor­mator, desi nu aveam consum zero, plateam 2.000 de lei lunar. Am fost la multi reprezentanti Enel pentru a ma lamuri de unde aceasta factura, dar nimeni nu mi-a explicat pe ce se bazeaza aceasta", a declarat Catalin Ungureanu.

Un alt om de afaceri, Dragos Paval, di­rector si actionar majoritar al companiei Dedeman, reclama la inceputul acestui an ca din cauza intarzierii Enel de-a racorda la reteaua de energie magazinul pe care il des­chisese in Constanta a avut costuri suplimen­tare de ordinul zecilor de mii de euro.

El sustinea atunci ca nu intelege cum o companie de asemenea dimensiune isi umileste clientii si declara ca nu exista nimic mai periculos decat monopolul privat detinut de companiile energetice.

Italienii de la Enel se apropie de afaceri de 1 miliard de euro in Romania

Italienii de le Enel au intrat pe piata locala de energie in 2005, cand a fost finalizata achizitia pachetelor majoritare de actiuni in firmele Electrica Dobrogea si Electrica Banat pentru circa 180 mil. euro. Grupul cu opera­tiuni de productie, distributie si furnizare a energiei electrice a finalizat in 2008 preluarea Electrica Muntenia Sud. Recent, guvernul a avizat inceperea procedurii de vanzare catre grupul italian Enel a 13,7% din actiunile detinute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS), operatiune din care se estimeaza ca va obtine aproximativ 375 milioane euro.

Anul trecut, Enel, cel mai mare distri­buitor privat de energie din Romania, a inre­gistrat din operatiunile locale venituri de 968,3 milioane de euro si un EBITDA (profit operational - n.red.) de 205 milioane de euro, ambele rezultate comparabile cu veniturile de peste 970 de milioane de euro din 2010 si de EBITDA de aproape 209 mil. euro. Daca firma Enel Distributie Muntenia bifa in 2010 un profit de 25 de milioane de euro, compania Electrica Furnizare Muntenia Nord obtinea un profit de putin peste 300.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Compania a acordat de doua ori dividende din profit

Tot anul trecut, Adunarea Generala a Actionarilor Enel Distributie Banat si cea a companiei Enel Distributie Dobrogea apro­ba­sera acordarea de dividende echivalente cu 60% din rezultatul net inregistrat in 2010. Cele doua dintre cele trei subsidiare de distributie a energiei detinute in Romania de Enel urmau sa acorde dividende de 32,5 mil. euro, pentru a do­ua oara de cand grupul italian de utilitati a in­trat pe piata, in 2005. Compania a acordat pri­ma data dividende din profitul obtinut in Ro­mania in 2008. In Romania, Enel are aproxi­mativ 2,6 milioane de clienti si 93.000 km de retea, po­tri­vit ultimelor date dispo­ni­bile. Re­telele elec­trice nu ar fi fost atat de afectate de con­­ditiile meteorologice daca ar fi fost moder­nizate si adaptate cererii actuale, potrivit specialistilor pe probleme de energie.

Un client: Intreruperile de curent, de la pasari care dorm pe linii?

"Am facut o sesizare telefonica la Enel TM referitor la intreruperile tot mai frecvente din ultimul timp, ce raspuns credeti ca am primit? Uluitor, in prima faza mi-au spus ca este din cauza caldurii, eu le-am zis ca di­mineata la ora 06:00 nu este cald, atunci au spus ca din cauza pasarilor care dorm noaptea pe fie, iar dimineata cand se trezesc pleaca toate deodata si forteaza liniile, totodata facand scurt ca se ating firele intre ele (...)", a scris Tedy, un cititor ZF, intr-un comentariu postat pe site-ul ZF. Mai mult, un reprezentant al Ministerului Transporturilor a transmis ieri ca nu poate raspunde unei solicitari ZF pana la ora 16 din cauza ca "ne-a picat curentul. Chiar eu am stat jumatate de ora blocat in lift din aceasta cauza. Incercam sa va raspundem maine dimineata", a zis un angajat de la minister.

Intreruperi in alimentarea cu energie electrica au mai fost si in mai, cand Enel Distri­butie Muntenia anunta probleme pe bulevardul Barbu Vacarescu, soseaua Co­lentina, Dorobantilor, strazile Washington, Icoanei, Aurel Vlaicu, Viitorului, Vasile Lascar, Haga, Stefan Negulescu, Petrescu Serban, Teiul Doamnei, Turbinei, Ghica Tei, Aman, Fierari, Gheorghe Marasoiu, Eugen Botez, Alexandru Filipide, Magnoliei, Argentina, Ion Rusu, Londra, Dimitre Orbescu si arterele adiacente.

Reteaua din Bucuresti nu a fost dimensionata la consumul actual

"Situatia de pana de curent nu este una normala, insa reteaua din Bucuresti nu a fost dimensionata la consumul actual, oamenii au in casa aparate de aer conditionat si alte electrocasnice spre deosebire de cum era in urma cu cativa ani. A doua problema este aceea ca reteaua de distributie este veche. Situatia se poate rezvola prin investitii in reteaua de distributie", a spus Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie electrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

El a mai declarat ca lucrurile nu trebuiesc expediate. "Trebuie inteles insa ca totul este reglementat de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), orice investitie care se face este rerglementata", a declarat el. ZF nu i-a putut contacta pe oficialii ANRE.

In strategia energetica a Romaniei, elaborata de Ministerului Economiei, se mentioneaza ca aproximativ 65% din retelele electrice de distributie a electrictatii energie au un grad avansat de uzura fizica, iar 30% din instalatiile aferente sunt echipate cu tehnologie veche de aproape 50 de ani.

Italienii anunta investitii de 750 de milioane de euro in retele

Enel anunta ca va continua investitiile in retele, pentru urmatorii cinci ani de zile avand un buget de 750 de milioane de euro. Oficialii companiei afirmau ca intentia este aceea de a introduce si contoare digitale (Smart Meters - un tip de contor care-i furnizeaza consumatorului in timp real date despre consumul sau pretul energiei - n.red.).

Enel arata ca anul trecut ca a modernizat complet 14 statii electrice dintre cele 40 de unitati aferente zonei Muntenia Sud, alte 19 statii erau aproape finalizate, iar 900 de transformatoare din Capitala urmau sa fie inlocuite cu altele care permit o reducere a pierderilor de energie electrica, potrivit Mediafax.

Potrivit aceleasi surse, in noiembrie anul trecut, compania a finalizat constructia unui centru de comanda, in care a investit 90 milioane de euro pentru a controla online statiile si componentele retelei de inalta si medie tensiune, dar si pentru a creste calitatea serviciului de distributie a energiei.

Enel are doua subsidiare de comercializare a energiei, respectiv Enel Energie si Enel Energie Muntenia. Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Muntenia sunt companiile care se ocupa cu distributia energiei.

De asemenea, Enel opereaza si in sectorul energiei regenerabile din Romania, prin compania Enel Green Power.

Punctul de vedere al Enel transmis la inchiderea editiei

"Enel a investit 435 milioane euro in Muntenia Sud in perioada 2009 - 2011, indeplinind si chiar depasind obligatiile asumate prin contractul de privatizare pentru aceasta perioada. In 2011, Enel a reusit sa reduca cu 40% durata medie a unei intreruperi in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor pe care ii deserveste la nivel national. Acest lucru a fost posibil datorita unui program complex de investitii pentru a moderniza retelele de distributie pe care le opereaza in Romania. Acesta este un proces de durata, pentru a carui realizare sunt necesari mai multi ani. Pe masura ce planul de investitii se desfasoara, intreruperile in alimentarea cu electricitate vor scadea in frecventa si in durata. In zona Muntenia, durata medie a unei intreruperi neprogramate a scazut in anul 2011 cu 130 de minute, comparativ cu valoarea inregistrata in 2010. Acelasi trend pozitiv s-a mentinut si pentru Bucuresti, unde durata medie a unei intreruperi neprogramate a scazut anul trecut cu 56 de minute, comparativ cu valoarea inregistrata in 2010. Cele mai recente date disponibile pentru zona Muntenia Sud arata ca in primul semestru al acestui an durata medie a unei intreruperi neprogramate a scazut cu 34 de minute fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, desi in prima parte a anului ne-am confruntat cu efectele unei ierni grele. Nu avem date pentru 2005, in acel an standardul actual nu fusese implementat."


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu