18 Dec 2018 - 15:02       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Libertatea : EXCLUSIV. Conversia creditelor la curs istoric. Politicienii se cearta, romanii platesc scump

luni 27 iunie 2016

Joaca sau cearta de-a amendamentele pe conversia creditelor in lei la un curs cat mai avantajos pentru consumator nu face decat sa prejudicieze interesele acestuia


. Si asta pentru ca, in ultimele luni, politicienii gasesc diferite „solutii” care mai de care mai populiste pentru „binele” clientilor de banci.

Ultimul astfel de exemplu este cel propus de deputatul Daniel Zamfir. In Amendamentul respectiv, obtinut in exclusivitate de Libertatea, vrea schimbarea Proiectului de Lege pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Amendamentul propus la Articolul 49 spune: „Creditorii sunt obligati sa efectueze, la cererea consumatorilor, conversia in lei sau in alta moneda in care consumatorii isi obtin majoritatea veniturilor, a monedei de plata. Conversia se realizeaza prin act aditional sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca, LA CURSUL DE SCHIMB DIN DATA INCHEIERII CONTRACTULUI. Clauzele initiale relative la costuri raman neschimbate, cu conditia ca acestea sa fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar, costurile vor fi ajustate proportional cu cele practicate in mod curent de creditor la momentul conversiei”.

Daniel Zamfir cere sa se ia masura mai sus scrisa pentru ca pare ca este mai buna pentru clienti. „Acest amendament a fost elaborat de prof. Piperea, plecand bineinteles de la faptul ca legea iesita din Senat e una proasta, care mai mult incurca decat sa-i ajute pe cei cu credite in CHF. Pe scurt, eu propun conversia sa se faca la curs istoric, dna Birchall propune o medie aritmetica a cursului, ceva ce inteleg ca nu ar satisface debitorii si ar fi in favoarea bancilor”, scria deputatul pe pagina sa de Facebook. Neconstitutionala sau nu?

„Imi doresc mai mult ca oricine sa transam o data pentru totdeauna discutiile legate de aceasta lege, iar romanii sa poata beneficia de prevederile ei, dar nu sunt de acord cu solutii populiste care pot fi respinsa de Curtea Constitutionala, iar munca noastra din ultimii ani sa fie in zadar. Daca lege este declarata neconstitutionala intreg procesul legislativ trebuie reluat!”, declara cu cateva zile in urma deputatul Ana Birchall pe aceeasi retea de socializare. Curs istoric sau curs mediu?

Cea mai buna solutie este ca atat consumatorii cat si bancile sa imparta riscul valutar, solutie care deja s-a dat la unele instante. Adica daca s-a luat un credit in franci elvetieni la 2 lei/franc elvetian, iar acum a ajuns la 4 lei/franc elvetian, se imparte riscul valutar 50/50, iar asta inseamna cu se face o medie a cursului (la care s-a semnat contractul de credit si a celui la care se plateste rata). In acest fel, s-ar personaliza pentru fiecare client in parte metoda de calcul pentru ca nu toti au luat credite in aceeasi zi, la aceeasi valoare si nici nu platesc in aceeasi zi ratele.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu