21 Aug 2019 - 23:03       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Doua treimi din creditele de consum si trei sferturi din ipotecare sunt concentrate in zece judete

vineri 31 iulie 2015
Autor: Liviu Popescu 31
.07.2015

Primele zece judete in functie de marimea soldului creditelor de consum in lei si in valuta acordate de bancheri cumulau la finele lunii iunie 60% din totalul imprumuturilor de nevoi personale, ceea ce reprezinta 32 de miliarde de lei (7 mld. euro), in timp ce in functie de soldul imprumuturilor imobiliare, primele zece judete reprezentau 75% din totalul acestor credite, respectiv 36 mld. lei, potrivit datelor agregate de BNR.

Soldul creditelor de consum in lei si in valuta acor­date de bancherii din cele 41 de judete cumula la finele primului semestru 54 mld. lei, in timp ce stocul imprumuturilor imobiliare era de 48 mld. lei.

Bancherii din Bucuresti, inclusiv judetul Ilfov, conduc detasat clasamentul celor zece judete in functie de marimea soldului imprumuturilor. Acestia aveau la finele lunii iunie credite de consum acordate in moneda nationala si in valuta de 15 mld. lei, in timp ce imprumuturile imobiliare cumulau 20 mld. lei. 

Judetul Cluj se pozitioneaza pe a doua pozitie in functie de marimea soldului creditelor de consum. Bancherii clujeni aveau la finele lunii iunie credite de nevoi personale acordate de circa 2,4 mld. lei. Tot judetul Cluj se situeaza pe a doua pozitie si in cazul imprumuturilor imobiliare, respectiv aproape 3 mld. lei.

Nivelul de dezvoltare economica, numarul de companii care activeaza in judetul respectiv, nivelul salarial sau numarul celor care lucreaza in institutii comparativ cu cei de la privat reprezinta elemente determinante pentru dinamica soldului imprumuturilor acordate. Circa o treime din cei mai mari angajatori din economie sunt inregistrati in Bucuresti (36 de companii), pe urma­toarea pozi­tie fiind judetul Timis (6 companii), potrivit datelor ZF.

Bancile locale aveau la finele lunii iunie credite acordate popu­latiei si companiilor de aproximativ 215 mld. lei (49 mld. euro), in sca­dere cu doar 0,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta fiind practic cel mai mic declin anual din februarie 2013 in­coace. Comparativ cu luna anterioara, creditarea a urcat cu circa 2 mld. lei, respectiv 1%, al doilea cel mai mare ritm de crestere intregistrat in ultimii trei ani.

Dobanzile la credite in lei la minime istorice, evolutie datorata programului de relaxare monetara derulat de BNR, au avut un rol determinant in majorarea vanzarilor noi de credite.

Creditele noi in moneda nationala acordate de banci in iunie au insumat 5,4 mld. lei, cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, fiind atins astfel un maxim istoric pentru creditarea in lei, cu 100 mil. lei peste precedentul record, atins in primavara anului 2008.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu