24 Aug 2019 - 07:25       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: Topul Restaurantelor

Ziarul Financiar :

Degeaba creste numarul de absolventi de profesionala daca invata meserii invechite

vineri 24 februarie 2017
Degeaba creste numarul de absolventi de profesionala daca invata meserii invechite

Autor: Adelina Mihai 24
Degeaba creste numarul de absolventi de profesionala daca invata meserii invechite

Autor: Adelina Mihai 24.02.2017

Meseriile pentru care se pregatesc cei mai multi absolventi de scoli profesionale nu au atat de multa cerere pe piata muncii, arata rezultatele unui  studiu realizat de PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni).

?In cazul celor care se pregatesc pentru meseria de ?mecanic auto? se constata un raport de 5,3 contracte de mun­ca  la un absolvent, ceea ce arata ca, per medie nationa­la, numarul de absolventi este supradimensionat in raport cu nevoile reale ale pietei, chiar si in conditiile in care luam in considerare compatibilitatile cu alte calificari si posibili­ta­tile de reconversie profesionala?, arata studiul PIAROM.

Scolile profesionale livreaza anual peste 11.000 de ab­sol­venti pe piata muncii, iar potrivit PIAROM, anul acesta, cei mai multi se pregatesc pentru calificari profesio­na­le pre­cum mecanic auto (4.726 absolventi), confectioner pro­duse textile (1.593 absolventi) si ospatar (chelner)/ van­zator in uni­tati de alimentatie (1.345 absolventi).

Scolile profesionale au fost desfiintate in 2009 si rein­fiin­ta­te, la insistentele angajatorilor, in 2012. Cresterea numa­ru­lui de ?meseriasi? este bine-venita din perspectiva firme­lor, insa exista inca absolventi pregatiti in meserii care nu se cauta.

?Cererea de absolventi de scoli profesionale este in crestere si, din pacate, specializarile pentru care se pregatesc elevii nu sunt corelate cu cerintele pietei muncii?, a spus Anca Hociota, manager in cadrul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.2017-02-24

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu