24 Aug 2019 - 08:05       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Libertatea : De ziua Pacalelilor scumpeste berea si tigarile!

luni 01 aprilie 2013
Fumatorii si cei care obisnuiesc sa bea o bere-doua la sfarsit de saptamana sunt afectati din plin de noile scumpiri anuntate de astazi
. Si romanii care vor pasapoarte pentru a calatori, precum si bolnavii care au nevoie de internare in spital vor scoate mai multi bani din buzunare. In plus, nici macar ieftinirea painii nu va mai fi pusa in aplicare prea curand. Țigarile, mai scumpe cu aproape 40 de bani

Accizele la tigari se majoreaza de astazi, iar romanii vor plati mai mult pentru viciul lor. Astfel, valoarea accizelor va creste de la 79,19 euro la 81,78 euro pe 1.000 de tigarete. Acest lucru se va traduce la raft printr-o crestere de pret, in medie, pentru un pachet de tigari, cu 0,39 lei, de la 11,93 lei/pachet la 12,32 lei/ pachet. In acelasi timp, autoritatile au anuntat ca nu vor mai fi alte majorari de pret la tigari pana in luna martie a anului viitor.

Pretul painii este inca nesigur

Un document de la Finante arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi ?cel putin teoretic? poate crea premise de diminuare a evaziunii fiscale, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate. Astfel, ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca problema reducerii de TVA ramane in continuare deschisa si o decizie ar putea fi luata in viitor, desi ar fi trebuit sa intre in vigoare in iulie anul acesta.

Coplata intra in vigoare de azi

Romanii care vor avea nevoie de spitalizare vor plati de astazi coplata. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a anuntat inca de luna trecuta ca pacientii vor plati la externare intre 5 si 10 lei, cu exceptia serviciilor de urgenta. Cei care sunt exceptati de la plata acestei taxe sunt minorii, tinerii intre 18 si 26 de ani care urmeaza o forma de invatamant, pensionarii cu venituri sub 740 de lei si toate femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii sau pentru toate serviciile medicale, in anumite conditii.

10% mai mult costul unei halbe de bere

Una din bauturile preferate ale romanilor, berea, va costa mai mult de astazi. Accizele se vor majora de la 0,748 euro/hl la 0,8228 euro si de la 0,43 ? la 0,473 ? in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri. Producatorii sunt ingrijorati si spun ca aceasta modificare cu 10 procente a costurilor de fabricare a berii va afecta direct consumatorul, care si asa traieste sub povara preturilor mari.

Zeci de lei in plus pentru pasapoarte

Romanii care au nevoie de pasaport trebuie sa puna cativa zeci de lei in plus deoparte. Contravaloarea unui pasaport simplu temporar va fi de 100 de lei, mai mult cu 16 lei decat pana acum, la care se adauga tariful suplimentar de 100 de lei si taxa consulara de 32 de lei. In total, 232 de lei. Pasaportul simplu electronic, cu valabilitate de 5 ani, va costa cu 26 de lei mai mult, adica 302 lei, cu tot cu taxa consulara. Noile tarife sunt determinate de cresterea preturilor percepute de Compania Nationala Imprimeria Nationala S.A., furnizorul blanchetelor de pasapoarte.

Creste si taxa de pod la Fetesti si la Giurgeni

Tot de astazi vom plati mai mult si daca vrem sa ajungem pe Litoral. Pentru podul Fetesti - Cernavoda, costul unei treceri pentru autoturismele de pana la 3,5 tone va urca la 13 lei, iar in cazul celor de cel putin 12 tone, taxa pentru o trecere va fi majorata la 91 de lei. In cazul podului Giurgeni - Vadul Oii, costul pentru o trecere pentru autovehiculele de pana la 3,5 tone creste la 11 lei, iar in cazul autoturismelor de minimum 12 tone, o singura trecere va fi de 64 de lei.

Voteaza articolul!

0

-2

| azi, 00:00
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu