18 Oct 2019 - 07:44       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : De unde pot lua un credit de consum cu dobanda mai mica de 10%

luni 29 decembrie 2014
Autor: Liviu Popescu 28
.12.2014

Banca Romaneasca, Garanti si Millenium, trei banci de talie medie, percep in prezent dobanzi mai mici de 10% la creditele de nevoi personale acordate clientilor care isi incaseaza salariul intr-un cont deschis la banca, insa cei care nu au un astfel de cont de salariu platesc inca dobanzi de doua cifre.

Banca Romaneasca practica o dobanda efectiva de 9,2% pe an pentru clientii care un cont de salariu deschis la banca. Rata pentru un credit de 30.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani este de 640 de lei, iar costul total al imprumutului ajunge la 37.000 de lei, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro

Pe locul doi al clasamentului se pozitioneaza Garanti Bank, sucursala locala a grupului turc cu acelasi nume, care practica o dobanda efectiva de 9,4% pentru  clientii care au un cont de salariu deschis la banca.

Pe masura ce dobanzile la credite au scazut in ultimii ani, bancherii au ?contraatacat? si au scazut in paralel si bonificatiile la depozite, care ajung in prezent la 2-3% pe an, astfel ca marja de castig din dobanda ramane ridicata. De exemplu, in 2009, in plina criza, dobanzile la depozite ajungeau la 15% pe an.

Cel mai ieftin credit de consum standard este acordat de Volksbank, subsidiara locala preluata de Banca Transilvania. Astfel, dobanda efectiva este de 9,5% pe an pentru clientii standard, prima rata fiind in valoare de 625 de lei, iar costul total atingand aproximativ 37.000 de lei.

Costul creditelor de consum este influentat si de procesul de relaxare monetara derulat de BNR, in conditiile in care banca centrala a redus de cinci ori anul acesta dobanda-cheie, pana la minimul istoric de 2,75%.

Aceste masuri de relaxare monetara au ca scop impulsionarea activitatii de creditare. Spre comparatie, in 2009-2010, un credit de consum in lei costa in medie 20% pe an.

Robor cu scadenta la 3 luni, indicatorul pietei monetare utilizat ca baza de calcul pentru costul creditelor de retail in lei, a ajuns un minim istoric de 1,6% pe an, iar aceasta evolutie a costului de finantare al bancilor ar putea influenta pe viitor costul creditelor in lei.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu