22 Oct 2019 - 22:08       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Curtea de Conturi acuza cele doua banci pentru locuinte ca si-au vandut produsele catre minori si varstnici si ca folosesc subventiile de la stat pentru bonificatie la depozite

vineri 25 septembrie 2015
Autor: Anelis Baciu 25
.09.2015

In loc sa se construiasca locuinte, subventiile s-au transformat in bonusuri de 25% dobanda, acordate inclusiv copiilor.

Subventiile de 800 mil. lei ar fi trebuit sa contribuie la con­structia si renovare a mii de locuinte, dar sistemul s-a trans­format intr-unul de bo­nusare cu 25% pe an a depozitelor ban­care pe banii statului.

Corectitudinea functionarii siste­mu­lui de economisire-creditare, aparut pe piata romaneasca in urma cu zece ani, este pusa la indoiala de Curtea de Conturi, care a demarat o investigatie la bancile pentru locuinte, potrivit unor surse din piata financiara.

Sistemul de economisire-creditare pen­tru locuinte din Romania include numai doua banci, BCR Banca pentru Lo­cuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, institutii care aveau la finalul anului trecut circa 600.000 de clienti.

Curtea de Conturi suspecteaza bancile pentru locuinte ca si-ar fi van­dut produsele catre copii minori si varst­nici, adica tocmai unor persoane care nu se incadreaza la astfel de sche­me de economisire-creditare.

In plus, institutia pune in discutie si po­­sibilitatea majorarii in mod ilegal de catre banci a subventiei incasate de la stat prin includerea unor comisioane in ba­za de calcul a primei. Contactati de ZF, oficialii celor doua banci nu au trans­­mis un comentariu  pana la inchi­derea editiei.

Modelul de business al bancilor pen­tru locuinte se bazeaza pe sprijinul sta­tului, care plateste clientilor o prima de 25% din suma economisita intr-un an, limitat la un depozit de 1.000 de euro.

Practic, cine economiseste 1.000 de euro pe an primeste de la stat  250 de eu­ro, iar la aceasta suma se adauga si boni­fica­tia primita de la banca. In prac­tica, clientii care veneau cu 5 - 10.000 euro aduceau la banca de locuinte mai multe CNP-uri, inclusiv ale copiilor si ale unor persoane varstnice care nu se in­cadrau in conditiile legii si imparteau su­mele in depozite de catre 1.000 de eu­ro pentru a beneficia de bonus pentru toata suma.

Mai mult,  chiar functionarii ban­ci­lor sugerau clientilor sa procedeze asa, iar bonusul de 25% a devenit cu atat mai atractiv cu cat dobanzile actuale la de­pozite au ajuns la 2-3% pe an.

Legea prevede insa ca prima de la stat se achita clientului numai cu con­di­tia ?justificarii in scop locativ?, cu alte cu­vin­te rezultatul schemei de econo­mi­sire-cre­di­tare trebuie sa fie achizitia unei lo­cu­in­te, fie modernizarea unui imobil vechi.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu