18 Oct 2019 - 07:32       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Cum se consuma suplimentele alimentare

miercuri 02 martie 2016

Suplimentele alimentare sunt produsele al caror scop este sa completeze dieta normala, fiind surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie


. Asta nu presupune neaparat ca le vom consuma oricand si oricum.

Ca principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de administrare), iar beneficiile sale pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile. Recunoscute pentru beneficiile lor sanatoase, plantele sunt un aliat de nadejde de mai bine de sute de ani, iar sub forma suplimentelor pe baza de extract de plante, eficienta acestora este sporita. Insa, pentru a beneficia de rezultate eficiente, trebuie sa stim cum sa recunoastem suplimentele alimentare de calitate.

Chiar daca toate se recomanda a fi suta la suta naturale, chiar daca este in mare voga curentul naturist si avems au  nu avem nevoie, cu siguranta tinem ceva de acest gen in casa, insa ele trebuie sa fie luate cu grija, consultand un medic. Si pentru ca, de curand un medic mi-a recomandat un astfel de produs, am cautat sa aflu ce materie prima contine.

Si m-am interesat fireste, la Alevia, caci despre ea este vorba, o companie romaneasca specializata in pro-duc?ia de suplimente alimentare ?i ceaiuri. Ce am aflat, vedeti mai jos.

Piata suplimentelor alimentare din Romania, estimata la 200 milioane de euro este o piata fragmentata, peste 100 de producatori si importatori activand la nivel de farmacie si magazin naturist. Materia prima are o importanta covarsitoare pentru eficienta produselor. Cine sunt furnizorii de materie prima din aceasta piata? Ei sunt considerati de multe ori secret de afaceri si doar 1% din producatorii din Romania declara furnizorii de materie prima. Un factor foarte important pentru calitatea produsului pare a fi reprezentat de tara de provenienta a extractului si, facand o comparatie cu industria de parfumuri, unde cunosc importanta materiei prime, as spune ca asa este.

'Am ales sa lucram cu un furnizor de extracte din plante vest-european, Naturex, cu sediul in Franta, tocmai fiindca este lider mondial in puritatea extractelor si ne certifica faptul ca toate extractele din plante pe care le luam de la ei sunt de calitate inalta. Din punctul meu de vedere calitatea produsului este data intr-o proportie covarsitoare de calitatea materiei prime',explica doctorul Florin Mitocaru, directorul general Alevia, unul dintre principalii producatori locali de astfel de suplimente alimentare.

Extractele standardizate reprezinta o metoda prin care consumatorii se pot asigura ca preparatele au o valoare terapeutica mare si ca aceasta nu fluctueaza in functie de recolte, zone geografice, climat sau de momentul recoltarii. Consumatorii ar trebui sa deosebeasca cele doua modalitati de obtinere a suplimentelor alimentare pe baza de plante: prin extractie si prin tocarea plantei.

Cum aflam asta? 'Spre exemplu, Ginkgo Biloba din produsul Ginkana de la Alevia, este in raport 50:1, adica din 50 kg de planta se obtine 1 kg de extract. Aspectul acesta se verifica pe ambalajul produsului, unde scrie: extract de Ginkgo biloba 24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice', explica Mitocaru.

De asemenea, consumatorii ar trebui sa stie si ca extractul este de doua tipuri: pur sau adulterat. Diferentierea extractului de calitate de unul slab sau adulterat este subtila si nu este posibila prin verificarea etichetei. Doctorul Florin Mitocaru sustine ca cel mai bun indicator de diferentiere a unui produs bun de unul slab este insusi efectul. 'Extractul slab sau adulterat este un extract asupra caruia s-a intervenit in mod artificial, adica este folosit un extract de slaba calitate asupra caruia se adauga substanta activa pana la standardul declarat. Din pacate, acest aspect nu poate fi verificat daca ne uitam pe eticheta sau pros-pectul produsului, ci prin analize de laborator amanuntite. Din aceasta cauza, cea mai buna dovada a calitatii suplimentului alimentar pentru consumatori este efectul pe care il simt. Dupa ce cumparam un supliment alimentar e necesar sa fim atenti la modul in care ne simtim, sa evaluam impactul asupra sanatatii noastre. Calitatea unui supliment alimentar este data intr-o proportie covarsitoare de calitatea materiei prime. De aceea, cea mai buna dovada a tipului de extract folosit este chiar eficienta produsului', completeaza doctorul Florin Mitocaru. In orice caz, este important ca atunci cand cumparam un supliment nutritiv sa verificam daca are inscris pe ambalaj avizul Ministerului Sanatatii.  

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu