23 Feb 2019 - 13:37       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Cum sa-ti alegi noul televizor (II): Tehnologiile LED, plasma si LCD - consumul de energie si durata de viata

joi 30 mai 2013

In prima parte, am scris despre cum functioneaza cele trei tehnologii si ce avantaje are fiecare


. Acum, va prezentam durata de viata e fiecareia, precum si consumul de energie.

Durata de viata a plasmelor este de aproximativ 60.000 de ore, ceea ce inseamna 20-25 de ani de vizionare, dar dupa circa 30.000 de ore capacitatea de iluminare scade la jumatate.

Durata de viata estimata a unui LCD este cuprinsa intre 30.000 si 60.000 ore.

Televizoarele bazate pe tehnologia LED sunt relativ noi si nu se cunoaste inca sigur durata lor de viata, dar se asteapta ca va fi cu siguranta peste cea a LCD-urilor.

Durata de viata a ecranelor OLED este de aproximativ 14.000 ore.

"Durata de viata depinde si de producator, nu numai de tehnologia display-ului. Astfel, trebuie ales un producator de renume sau cel putin unul care ofera o durata de garantie satisfacatoare", potrivit specialistilor de la Samsung Romania.

Citeste si Cum sa-ti alegi noul televizor (I): Diferentele dintre tehnologiile LED, plasma si LCD si avantajele fiecareia

Consumul de energie

Consumul exact de energie pentru fiecare tehnologie - LED, LCD, plasma - nu poate fi specificat exact, deoarece acesta depinde si de alte tehnologii de fabricare folosite de producator.

Televizorul LCD foloseste un display cu cristale lichide, iluminate din spate cu tuburi catodice reci (neoane). Televizorul LED foloseste un display cu cristale lichide, iluminate din spate cu LED-uri care sunt surse de lumina foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Astfel, televizoarele LED consuma mai putina energie decat modelele LCD si mult mai putina decat cele cu plasma.

Un display cu plasma contine milioane de celule prinse intre doua panouri de sticla. Celulele acestea contin gaze nobile si mercur. Cand se aplica impulsuri electrice, mercurul se vaporizeaza si transforma gazele in plasma. Astfel ia nastere imaginea pe ecran. Plasmele au cel mai mare consum de energie dintre toate cele trei tehnologii si sunt cele mai voluminoase.

Citeste si Urmatorul tau televizor va fi, cel mai probabil, acesta. Cat costa modelele disponibile in Romania

 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu