18 Noi 2019 - 05:55       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagin * Cutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Adevarul : Cum mananci Halvaua ca sa aiba efecte minune pentru organism. Consumata gresit, devine devastatoare pentru corp

mari 13 octombrie 2015

Nutritionistii spun ca halvaua poate sa fie inger si demon pentru sanatate, totul depinde de cantitate si de provenienta


.

„Este bine de stiut ca halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Instambul. Este obtinuta, in principal, din seminte - din miezul-prajit de floarea soarelui - zahar, glucoza si vanilina. Se recomanda a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva contine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide si 35-39 grame lipide. Si, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergand minim 8 kilometri intr-o zi. Asta pentru a intelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate capata valoare terapeutica prin adaugarea de seminte de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece semintele de susan contin substante active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi grasi nesaturati (acid oleic), lecitina, acizi polinesaturati (omega 6)”, afirma medicul nutritionist Dan Merisca, din Arad.

Specialista mai sustine ca halvaua are, pe de alta parte, si beneficii pentru sanatate: 

„Consumata rational, are efecte depurative, antioxidante, tonice si remineralizante. De altfel, un alt atuu il are si in tulburarile de memorie, prin continutul crescut de lecitina. Pana la urma, foarte importanta e provenienta produsului si continutul in seminte de susan, dar recomandarea de baza este si ramane consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma intr-o veritabila bomba calorica. Daca mananci halva goala pana la 30 grame pe zi, nu se depune, dar in combinatie cu painea, tot se depune”, mai precizeaza Dan Merisca.

Cand a fost inventata halvaua

Doctorul mai subliniaza ca halvaua este o reteta turceasca, din aceeasi familie cu baclavaua.

„De fapt, halvaua e o adevarata traditie in Orient, o delicatese. Se face in casa ca si o prajitura, reteta ei fiind ceva secret, iar la noi a aparut ca un refugiu din timpul comunistilor, pentru ca se facea mult ulei si din rezidu s-a facut halvaua, mancarea saracului. In Orient e un cult pentru acest produs. Reteta ar fi veche de aproximativ 700-800 de ani, desi sunt si referinte care plaseaza aceasta mancare acum 1.000 de ani. Important este cum se produce si mai ales cantitatea consumata. Practic, se spune ca halvaua, sub diversele ei forme, a fost facuta de cand s-a fabricat uleiul de seminte, in special de floarea soarelui, imbunatatita dupa gust cu diverse alte seminte, in special cele de susan. Se mai adauga stafide”, incheie medicul aradean. 

Conform Wikipedia, termenul Halva provine din limba araba (Halwa حلوى) si este folosit pentru a descrie doua tipuri de deserturi. Unul este pe baza de faina - acest tip de halva este usor gelatinoasa si este facuta din faina de cereale, de obicei gris. Ingredientele principale sunt uleiul, faina, zaharul. Al doilea tip de halva este pe baza de unt si nuci. Aceasta halva este sfaramicioasa si, de obicei, facuta din Tahini (pasta de susan) sau alte tipuri de unt de nuca, precum untul din seminte de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nuca si zaharul.

Halvaua poate fi, de asemenea, bazata pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminte de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte si legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi si dovleci.

Va mai recomandam:

„Trafic“ cu halva, inainte de Postul Pastelui

Din bucataria Turciei: miel fraged si halva traditionala


Autor:

 
 
nregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu