22 Iul 2018 - 06:18       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Adevarul : Cum explica medicii starea ingrozitoare de mahmureala si de ce femeile se trezesc mai usor din betie decat barbatii

miercuri 06 ianuarie 2016

Mahmureala este o stare de rau care se instaleaza dupa consumul de alcool in cantitati mari si se  manifesta prin greturi, dureri de cap, ameteli, arsuri stomacale, tulburari de tranzit intestinal etc


. Procesul care duce la aceste simptome are, din punct de vedere medical, o explicatie foarte simpla. 95% din alcoolul ingerat este metabolizat de ficat, proces din care rezulta niste compusi care afecteaza intreg organismul.

“Organismul uman este afectat odata de consumul de alcool in sine, iar in al doilea rand de toxinele produse prin metaboilizare. Compusii rezultati din prelucrarea alcoolului de catre ficat sunt cei care dau starea de mahmureala. Prin acest proces se produce acidul acetic (acid etanolic), acid aldehida (alcool dehidrogenat ce este extrem de toxic), dioxid de carbon si apa (motiv pentru care creste diureza – cantitatea de urina). Dezhidratarea dupa bautura apare pentru ca alcoolul produce vasodilatatie. 5% din alcool este eliminate prin respiratie si transpiratie”, a explicat, pentru “Adevarul”, medicul legist Sergiu Savinescu.

Rodica Dorofte, medic primar psihiatru, nu crede in remedii antimahmureala: “Din experienta profesionala pot sa spun ca e de preferat sa te imbeti de trei ori pe an decat sa bei zilnic cate putin si sa nu te imbeti niciodata. Pe termen lung efectele sunt extrem de grave in cel de-al doilea caz”.

“Este greu de spus care e limita de alcool pe care poate sa o suporte un om. Unii au reflexe foarte bune la valori mari de alcoolemie, altii sunt puternic afectati de consumul de alcool. Sunt variatii in functie de greutatea fiecaruia si totul e interpretabil. De aceea copiii se imbata foarte repede, nu neaparat din cauza lipsei de obisnuinta, ci, in principal, a greutatii mici prin comparatie cu cantitatea de alcool bauta”, dr. Sergiu Savinescu.

Din punctual de vedere al medicinei legale, alcoolemia se imparte in trei mari categorii si, bineinteles, sunt variatii individuale. Astfel, pana la 1 gram la mie se vorbeste despre starea euforica, partea de dezinhibare in care creste excitabilitatea sistemului nervos. De aceea, multi consumatori sunt mai indrazneti dupa un pahar, doua de vin. Totodata scade atentia, se constata alterarea judecatii si confuzie legata de dimensiunile spatio-temporale.

Faza a doua a betiei este intre 1-3 g la mie este considerata faza medico-legala. Aceasta se manifesta prin stari de dezorientare, probleme de siguranta, oarecare confuzie mintala, instabilitate emotionala, afectarea memoriei, prierderea simtului critic. Spre limita superioara a acestei alcoolemii se constata pierderea coordonarii musculare, tulburarile de mers, confuzie mintala mare, exagerarea starilor emotionale, scaderea rsapunsului la durere si afectarea vorbirii.

Faza a treia este cea in care avem peste 3 grame de alcool in sange, este pragul la care se atinge coma si se instaleaza etapa de inhibitie neurologica. In anumite cazuri acest grad de betie poate duce la moarte. Ce depasesete 4 g la mie duce la deces in majoritatea cazurilor.

“Eliminarea alcoolului din sange se face diferit de la caz la caz. Barbatii elimina 0,16 grame de alcool/ora pe cand femeile 0,18 grame de alcool/h cu variatii intre 0,11-0,22 grame alcool pe ora. Cei care sunt invatati sa consume bautura, ne referim la alcoolici, elimina 0,16-0,43 grame alcool pe ora. In cazuri cronice, cand ficatul e epuizat dupa consum de alcool o perioada lunga de timp, nu mai elimina enzime. De aceea aceea la consumatorii cronici un pahar cu vin poate sa aiba efectul unui litru de vin la un consummator de ocazie”, dr. Sergiu Savinescu.

Betia omoara

Principala cauza a decesului in cazul abuzului de alcool este inhibitia cardio-vasculara centrala, o paralizie a centrilor nervosi respiratori si cardiovasculari care nu-i mai permit individului sa inghita, respire etc.

O alta cauza a decesului poate fi hipotermia. In cazul celor care beau, hipotermia se instaleaza si cand in mediul ambient sunt 10-15 grade Celsius cu plus. “Consumul de alcool produce vasodilatatie si initial apare senzatia de caldura. De fapt, se pierde caldura si organismul nu mai poate sa se apere”, spune doctorul Savinescu.

Decesul prin aspirare de alimente apare atunci cand cantitatea de alcool consumata este atat de mare incat nu mai pot fi controlati centrii de glutitie si se aspira continutul gastric. La consumatorii cronici de alcool care sunt si bolnavi de ciroza, decesul survine pentru ca toxinele prin metabolizare se suprapun bolii de ficat preexistente. Acelasi lucru se intampla si la diabetic. Decesul din cauza alcoolului apare frecvent si la cei care au cardiomiopatrie dilatativa (inima marita).

“Mahmureala este echivalentul unei stari de oboseala profunda si remediile pot fi asemanatoare. Dincolo de somn, consumul de lichide este benefic. De aici, probabil, si convingerea ca sunt benefice o ciorba fierbinte, o cafea sau zeama de varza murata. Se mai spune ca o solutie slaba de alcool, gen bere, are efect antimahmureala. Ar fi explicabil cumva pentru ca si in cazul celor care intra in sevraj se recomanda o cantitate mica de alcool pentru a-i linisti”, a conchis medicul citat.  


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu