15 Sep 2019 - 23:37       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Cresterea economica nu se vede in consumul populatiei: vanzarile de retail au scazut trei luni la rand

marți 03 septembrie 2013
Autor: Ciprian Botea 02
.09.2013

Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a scazut in iunie an la an pentru a treia luna consecutiv, din cauza prabusirii vanzarilor de carburanti, sperantele de revigorare a economiei ramanand astfel legate doar de exporturi.

Cifra de afaceri din comert a scazut in iulie cu 0,7% - ca serie ajustata in fuctie de numarul de zile lucratoare - fata de aceeasi luna din 2012, vanzarile de carburanti inregistrand cel mai mare declin - de 4,6%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Comertul cu produse alimentare a scazut cu 1,5%, in timp ce doar categoria produselor nealimentare a inregistrat un plus de 1,4%.

Comertul a inregistrat doar trei luni de crestere anul acesta, in ianuarie, februarie si aprilie, avansul fiind cuprins intre 1,2% si 2,4%. Consumul care in perioada de boom a dus in spate toata economia romaneasca actioneaza acum ca o frana in contextul in care salariile raman mici si cresterile, acolo unde exista, nu reusesc sa tina pasul cu majorarea preturilor.

?Vanzarile de retail s-au imbunatatit usor in luna iulie, dar in pofida acestei dinamici pe termen scurt sunt putine sanse de catalizare a unei cresteri sustenabile in sectorul de retail in perioada urmatoare. Creditul de consum a avut o evolutie foarte slaba in primul semestru si este putin probabil ca achizitia de produse de folosinta indelungata sa fie sprijinita de creditare. Mai mult, rata de crestere a salariilor continua sa fie depasita de rata inflatiei?, comenteaza Mihai Patrulescu, senior economist al UniCredit Tiriac. Scaderea a mai incetinit in iulie fata de cele doua luni an­terioare, cand afacerile din comertul cu amanuntul s-au diminuat cu 3,2% si respectiv 2,3%.

La nivel agregat, primele sapte luni au marcat o scadere a comertului cu 0,3% fata de intervalul ianuarie-iulie 2012, pe fondul cresterii somajului si al scaderii increderii consumatorilor. Somajul a urcat cu aproape un punct procentual din decem­brie pana in iulie si a ajuns la 7,5%, in conditiile in care multe companii confruntate cu scaderea cifrelor de afaceri au recurs la noi valuri de restructurari de personal. Dinamica negativa a consumului in primele sapte luni ale anului vine in contextul in care consumul revenise pe plus anul trecut, inclusiv pe fondul unui efect de baza dupa contractia severa din primii ani de criza. Comertul cu amanuntul inregistrase scaderi de pana la 8% in anumite luni din 2011.

Vanzarile din comertul cu amanuntul crescusera neintrerupt timp de 14 luni consecutiv, intre octombrie 2011 si noiembrie 2012, inainte de a intra intr-o perioada de volatilitate in ultimele sapte luni. Analistii se asteapta sa mai treaca o perioada inainte de o revenire sustenabila pe crestere a consumului.

?Cred ca ar trebui sa vedem o revigorare a consumului pe masura ce cresterea reala a salariilor va reveni in teritoriul pozitiv in a doua jumatate a anului. Totusi, o revenire a apetitului populatiei pentru consum pare indepartata. Cererea interna slaba este corelata cu cifrele privind piata muncii?, afirma Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank.

Economia a crescut cu 1,7% in primul trimestru, cresterea fiind sustinuta aproape integral de avansul exporturilor. Consumul nu reuseste sa isi revina in conditiile in care peste jumatate din angajatii romani castiga sub 1.500 de lei (echivalentul a 340 de euro). Analistii se asteapta la o accelerare a cresterii economice in a doua parte a anului, sustinuta insa tot de exporturi si de agricultura.

?Ne asteptam la o crestere economica de circa 2,5% anul acesta, dar in continuare consumul privat ramane pe un teren instabil, dupa cum arata cifrele privind evolutia anuala a vanzarilor de retail?, spun analistii BCR.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu