13 Noi 2019 - 04:18       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Creditele noi in lei si euro pentru consum au crescut cu 14% in 2016, ajungand la 17,8 miliarde de lei. Finantarile ipotecare au scazut usor

miercuri 15 februarie 2017
Autor: Anelis Baciu 14
.02.2017 Doua treimi din creditele noi acordate de banci populatiei anul trecut au mers in consum.

Creditele noi contractate de persoanele fizice pentru consum in lei si euro au crescut cu 14% anul trecut si au atins un volum total de 17,8 miliarde de lei (4 mld. euro), in timp ce creditele noi pentru achi­zitia de locuinte au scazut usor, cu 0,8%, pana la 11,6 miliarde de lei, arata datele publicate de BNR.

Este posibil ca reducerea usoara a creditului ipotecar sa fie rezultatul inghetarii finantarilor standard pentru cateva luni ca urmare a introducerii legii privind darea in plata (care-i permite unui debitor sa scape de datoria catre banca doar cedand acesteia imo­bilul ipotecat).

Circa 97% din imprumuturile noi au fost acordate in lei, atat in cazul creditelor de consum, cat si al celor imobiliare, creditarea de retail in valuta fiind practic inexistenta in ultimii 2-3 ani. Daca imprumuturile in lei au dominat intotdeauna creditarea de consum, in cazul finantarilor pentru achizitia de locuinte balanta a inceput sa se incline dinspre valuta spre lei in ultimii ani, initial pe fondul unor restrictii impuse de Banca Na­tio­nala, iar ulterior pe fondul sca­derii dobanzilor la lei si al pro­movarii agresive de catre bancheri a cre­di­telor in moneda nationala, ca ur­mare a reducerii liniilor de fi­nan­ta­re in valuta de care acestia dispun.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu