22 Oct 2019 - 04:39       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Creditele de consum, minus 2% in 2016. Imprumuturile in lei au crescut, cele in valuta isi continua scaderea

marți 31 ianuarie 2017
Autor: Anelis Baciu 31
.01.2017

Bancile locale au inchis anul trecut cu un stoc total al creditelor de consum in valoare de 53,2 mld. lei (12 mld. euro), in scadere cu 2,5% fata de 2015, pe fondul restran­gerii finantarilor in valura, arata datele agregate de BNR.

Stocul creditelor pentru nevoi personale in lei a urcat insa cu aproximativ 10% pe parcursul anului trecut, pana la 36,2 miliarde de lei, echivalentul a 8,1 mld. euro.

Valoarea finantarilor pentru consum in lei este mai mult decat dubla fata de cea a creditului in valuta. Scaderea finantarilor in valuta cu circa o cincime pana la 17 miliarde de lei la finalul lui decembrie 2016 era de asteptat, pe deoparte pentru ca bancile vand in prezent exclusiv credite de consum in lei si pe de alta parte ca urmare a rambursarilor.

"Ma astept ca ritmul de crestere al creditului de consum in lei sa se tempereze in acest an, estimez ca avansul va fi sub 10%. Pe componenta in valuta finantarile vor continua sa scada ca urmare a rambursarilor. In ceea ce priveste dobanzile, vom asista la un inceput de crestere. Deja din a doua parte a anului se va simti in piata majorarea dobanzilor", explica  Aurelian Dochia, analist economic.

Tot mai multi romani au trecut pragul bancilor anul trecut pentru a-si lua un credit de consum, indemnati de dobanzile reduse, de documentatia simplificata si timpii rapizi de aprobare.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu