17 Oct 2019 - 16:18       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Consumul privat ramane principalul motor al economiei: plus 5% in primele doua luni

miercuri 05 aprilie 2017
Autor: Iulian Anghel 05
.04.2017

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul ? care reflecta cel mai bine evolutia consumului ? a crescut in primele doua luni din an cu 5,4%, an/an (serie bruta), intarind ipoteza ca, la fel ca in 2016, consumul va ramane in 2017 principalul motor al economiei.

?Avand in vedere cresterea salariala reala de circa 18% in ritm anual si faptul ca increderea consumatorilor se afla la un maxim istoric, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca si serviciile, si consumul privat ar trebui sa aiba o evolutie puternica in 2017, fapt ce va impulsiona PIB-ul?, a comentat Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank.

Cresterea economica de 5,2% pe care este fundamentat bugetul consolidat pe 2017 se bazeaza in cea mai mare parte pe consum. Potrivit estimarilor guvernului, anul acesta consumul final al populatei ar urma sa se majoreze cu 7,2%, dupa o crestere de 7,4% in 2016.

Toate datele de inceput de an joaca in favoarea mentinerii consumului la cote inalte: majorarea puternica a salariilor ? cu un plus de 18,4% net in ianuarie - eliminarea accizei speciale de 7 eurocenti/litrul de carburant, reducerea cotei de TVA de la 20% la 19% sau nivelul redus al costului imprumuturilor.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu