12 Dec 2018 - 11:30       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Consumul de bere influenteaza memoria si nivelul de atentie

joi 01 august 2013
Foto: Hepta

Berea poate avea un efect benefic asupra memoriei si a nivelului de atentie


. Cu o singura conditie, insa: sa fie consumata in contitati moderate. Aceasta este concluzia primului studiu realizat in Romania despre efectul pe care il are berea asupra organismului.

Datele cercetarii arata ca berea bauta in cantitati moderate, chiar si in fiecare zi,  poate favoriza procesele de memorare prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung. Prezentul studiu pune sub semnul intrebarii concluziile prezentate anterior in literatura de specialitate care afirmau ca un consum de bauturi alcoolice blocheaza memorarea informatiilor prezentate imediat inaintea consumului sau imediat dupa.

Studiul evidentiaza faptul ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului. „Luand in considerare faptul ca procesul de memorare presupune compararea informatiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indica faptul ca un consum moderat si responsabil de bere ar putea favoriza acest proces”, a declarat dr. Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, autorul studiului mai sus mentionat.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, dr. Bercea, impreuna cu echipa sa, a supus un grup de 29 de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, unui experiment ce s-a bazat pe tehnologie de ultima generatie - neuroimagistica: RMN functional si EEG neuroheadset.

660 de mililitri de bere – doza zilnica recomandata in cazul barbatilor

Voluntarii au fost impartiti in doua categorii: o parte dintre subiecti au baut bere in cantitati moderate, respectiv 660 de mililitri de bautura pe zi, in timp ce a doua categorie de barbati nu aveau inclus in meniul zilnic niciun pic de bere.

Mai apoi, persoanele implicate in cercetare au fost rugate sa participe la un experiment: au fost rugate sa urmareasa o serie de imagini. „Imaginile pe care persoanele implicate in cercetare au trebuit sa le urmareasca aveau un continut pozitiv”, a precizat dr. Bercea. In tot acest timp, barbatii aveau pe cap un EEG neuroheadset, cu ajutorul caruia cercetatorii romani vedeau reactia pe care subiectii o aveau la vederea imaginilor. Mai apoi, subiectii au fost supusi RMN-ului, cu ajutorul caruia cercetatorii au putut vedea cum functioneaza memoria si atentia.

Rezultatele au aratat ca barbatii care beau zilnic doza recomandata aveau capacitatea de a memora mai repede, spre deosebire de cei care nuconsumau aceasta bautura.

Datele cercetarii indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie, fata de grupul de control.

„Este foarte important de subliniat faptul ca rezultatele studiului trebuie plasate intr-o perspectiva mai larga, a implicatiilor mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetari importante derulate la nivel international au facut legatura intre consumul moderat de bere si diminuarea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta. Daca avem in vedere faptul ca studiul nostru sugereaza posibile efecte ale consumului moderat de bere in ceea ce priveste memoria si nivelul de atentie, indicatori de evaluare a sanatatii cerebrale, putem spune ca rezultatele prezentate astazi subliniaza si rolul pe care consumului moderat de bere l-ar putea avea in diminuarea declinului cognitiv”, a adaugat dr. Corina Aurelia Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.  

Expertii in nutritie spun ca barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de 660 de mililitri de bere pe zi, in timp ce pentru femei cantitatea acestei bauturi trebuie sa fie injumatatita. Si nivelul de alcool dintr-o bere estre important atunci cand se vorbeste despre un consum moderat: o astfel de bautura ar trebui sa aiba intre 4 si 5% alcool.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu