22 Oct 2019 - 22:26       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Consumul ar putea primi 1 mld. ? in plus daca benzina ramane la 5 lei/litru

vineri 16 ianuarie 2015
Autor: Roxana Petrescu 16
.01.2015

Economiile facute la un plin de motorina de 60 de litri cu pretul de ieri se ridica la aproape 70 de lei fata de acelasi plin facut in iulie 2014, cand pretul carburantilor a atins maximul absolut.?Nu as sti sa spun pe ce se duce diferenta de bani. O parte cred ca se duce in intretinere, dar pe langa ar mai ramane si bani de o cafea sau de un film?, spune Mihaela, art director si sofer in Bucuresti.

Pretul carburantilor continua sa scada neintrerupt de aproape jumatate de an, fata de maximele din iulie benzina fiind azi cu 20% mai ieftina, in timp ce litrul de motorina a pierdut aproape 17% ca urmare a parbusirii petrolului. Ieri, barilul de petrol se tranzactiona cu 48 de dolari, nivel aproape de neimaginat in vara anului trecut cand barilul a atins 115 dolari.

Analistii spun ca pentru Romania, ieftinirea barilului de petrol este o veste buna in contextul in care piata locala este importator net de titei si ca in plus scaderea pretului la carburanti ar putea lasa la dispozitia consumatorilor sume care se pot vedea in achizitii de alta natura.

 

Cateva calcule

In Romania, anual se consuma circa 6,7-7 miliarde de litri de benzina si motorina, aproape 75% din cerere fiind concentrata pe partea de motorina.

Potrivit datelor furnizate de Insti­tutul National de Statistica, la nivelul anului 2013 romanii au lasat in benzi­narii 39,8 mld. lei (9 mld. euro), suma reprezentand comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate.

Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucator din industria petroliera locala, la nivelul anului 2013 pretul mediu a fost de circa 5,9 lei pe litru, atat pentru benzina, cat si pentru motorina. Anul trecut, con­sumul in volume a inregistrat o scadere minora, potrivit celor mai recente informatii de la jucatorii din piata, in timp ce pretul mediu a gravitat tot in jurul nivelului de 5,9-6 lei pe litru.

Anul acesta insa, media de pret pana acum a ajuns la 5,124 lei in cazul benzinei si la 5,27 lei in cazul mo­torinei. Ziarul Financiar monitorizeaza evolutia preturilor de la ben­zi­naria Petrom din Bu­curesti de pe strada Lucretiu Patrascanu in contextul in care compania nu mai publica din 2011 pre­turile medii de refe­rinta, ci afiseaza pe site-ul propriu preturile prac­­ticate la fiecare statie din reteaua proprie de benzinarii. Daca presu­punem ca preturile de ieri vor re­prezenta media pen­tru tot anul (5,124 lei pe litrul de benzina si 5,278 lei pe litrul de motorina) in contextul mentinerii consumului de carburanti la nivelul de 6,7-7 miliarde de litri, rezulta ca anul acesta romanii ar cheltui pe carburanti circa 35-36,7 mi­liarde de lei, cu 4,4-4,6 (circa un miliard de euro) mai putin decat anul trecut. ?Cel mai probabil, voi cheltui diferenta pe bunuri alimentare?, spune Bogdan, sofer la randul sau in Bucuresti.

Ar trebui sa existe ieftiniri in lant, dar?

Analistii spun ca este de asteptat ca aceasta ieftinire a carburantilor sa se propage si asupra preturilor bunurilor si serviciilor in contextul in care costurile de transport sunt in scadere.

?Consecintele acestei scaderi asu­pra economiei romanesti vor fi variate. Pe de o parte, un pret scazut al petro­lului, chiar si contrabalansat de apre­cierea dolarului fata de leu, va conduce la costuri mai mici pentru consumatori, stimuland si o posibila crestere in anu­mite sectoare industriale care la ran­dul lor vor determina o sca­dere a pretului unor produse si ser­vicii ca urmare a unor costuri de productie si dis­tri­butie mai mici?, spune Bogdan Vaduva, par­tener KPMG Ro­mania.

Oamenii din piata avertizeaza ca ac­tuala situatie nu poate con­tinua pe ter­men lung, amin­tind de anul 2009 cand, du­pa pra­bu­sirea Leh­man Brothers, ba­rilul de pe­trol a cazut de la 144 $ la 33 $, pen­tru ca apoi sa re­vina la inceputul lui 2011 la peste 100 $, nivel de pret men­­tinut relativ cons­tant pana in vara anului trecut. 

?Este de vazut in primul rand cat se va mentine actuala cotatie scazuta a petrolului. Trebuie sa ne aducem aminte ca imediat ce economia globala a dat semne de revenire in 2009-2010, dupa criza financiara globala, pretul petrolului a inceput sa creasca, revenind relativ rapid la cotatii de peste 100 de dolari pe baril?, spune Vasile Iuga, country managing partner in cadrul PwC Romania.

 

De ce a scazut petrolul?

Tot Iuga explica motivele care au generat aceasta scadere greu de anticipat in vara anului trecut a barilului de petrol.

?Scaderea abrupta a cotatiilor petrolului a fost generata initial de o situatie conjuncturala de pe piata petrolului ? un relativ exces de oferta pe masura ce cantitatile extrase de petrol de sist au crescut, in vreme ce productia unor exportatori importanti precum Libia sau Nigeria a fost peste asteptari. Scaderea a fost amplificata si de faptul ca statele membre ale cartelului OPEC nu s-au pus de acord deocamdata in privinta reducerii productiei de petrol. De asemenea, este posibil ca scaderea cotatiilor petrolului sa reflecte o nervozitate a investitorilor cu privire la perspectivele economiei globale, in contextul accentuarii dificultatilor economice ale Rusiei, ale prognozatei incetiniri a ritmurilor de crestere ale unor state emergente precum China sau Brazilia, si a reactivarii crizei datoriilor suverane din Europa ca urmare a situatiei politice complicate de la Atena?, explica reprezentantul PwC.

Potrivit acestuia, exista cateva cauze structurale care au afectat cererea globala de petrol, in primul rand progresele in materie de eficienta energetica, dar si avansul energiei regenerabile si a tehnologiilor alternative de transport.

?Am asistat de altfel in ultimii ani la o decuplare intre ritmul cresterii economice, indeosebi in statele industrializate, si evolutia consumului de energie?, a mai spus Iuga.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu