23 Feb 2019 - 12:43       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Consumul a revenit pe crestere in aprilie, dar vanzarile de alimente au ramas pe minus

marți 04 iunie 2013
Autor: Claudia Medrega 03
.06.2013

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cel mai im­portant indicator al consumului populatiei, a revenit pe plus in luna aprilie, insa nu datorita ascensiunii vanzarilor de produse alimentare pen­tru sarbatorile pascale, ci gratie revirimentului semnificativ al comertului cu produse nealimentare.

Fata de luna martie, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut in aprilie cu 2% (ca serie ajustata), dupa doua luni consecutive de scadere, potrivit cifrelor anuntate de Institutul de Statistica.

Insa, vanzarile de produse  alimentare, bauturi si tutun au inregistrat fata de martie o scadere de 0,3%. De altfel, reprezentantii unor hiper­marketuri au sustinut ca nu au simtit cres­terea vanzarilor de Paste, ro­manii cumparand doar stric­tul necesar, desi au primit in luna aprilie doua sala­rii. Salariile aferente lunii aprilie care tre­buia pla­tite in pe­rioada 5-15 mai au fost pla­tite tot in aprilie pentru ca in pri­me­le zile din mai bu­ge­tarii au avut li­ber. Desi sarba­to­ri­le pascale repre­zinta o crestere a traficului pen­tru lan­turile de hipermarketuri, acestea au sustinut ca nu intot­dea­una un numar mai mare de clienti se vede in vanzari.

Incasarile din TVA, care indica tren­dul consumului, au fost in luna aprilie pe scadere, fiind cu 3,5% sub nivelul din aceeasi luna din 2012.

Declinul cifrei de afaceri din comertul cu produse alimentare s-a tem­perat, totusi, in aprilie, dupa ce in februarie si martie scaderile lunare au fost cuprinse intre 1% si 2%.

Comparativ cu aprilie 2012, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 1,2%.

In primele patru luni cumulat, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut cu 1% fata de acelasi interval din 2012, ca serie ajustata. Pe primul trimestru, avansul cifrei de afaceri din comert era de 0,8%.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu