20 Mar 2019 - 23:22       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: Retail

Ziarul Financiar :

Concurenta a impartit in 2011 amenzi de peste 80 mil. euro, aproape cat a dat in cei 14 ani de functionare

vineri 06 ianuarie 2012
Autor: Roxana Petrescu 06
.01.2012

Consiliul Concurentei a impartit anul trecut amenzi de 354,9 milioane de lei (83,4 milioane de euro), suma reprezentand circa 80% din valoarea sanctiunilor date de institutie in cei 14 ani de functionare. De departe, cel mai important caz de investigatie este cel asupra companiilor petroliere, al carui verdict ar putea fi comunicat chiar saptamana viitoare. Un alt verdict asteptat al anului 2012 este legat de piata bancara."As spune ca a fost un an de stabilitate. Numarul de investigatii a crescut, a ajuns la 24 fata de 23 in 2010, dar am ajuns la turatia de croaziera. Valoarea amenzilor aplicate anul trecut a reprezentat circa 80% din toate amenzile date in cei 14 ani de functionare ai institutiei", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concu­rentei, la prezentarea bilantului pe 2011 al institutiei pe care o conduce.

Din cele 24 de investigatii, 11 s-au finalizat cu sanctiuni, fata de 8 in 2010: doua pentru abuz de pozitie dominanta, patru pentru intelegeri pe verticala intre producatori, distribuitori si vanzatori, trei pentru intelegeri de tip cartel si doua pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta.

Cele mai mari cinci amenzi au fost date operatorilor din telecom, unor retaileri si jucatorilor din industria farma.

De cele mai multe ori are castig de cauza

De obicei, aceste verdicte sunt contestate de companiile amendate, dar Chiritoiu a precizat ca de cele mai multe ori justitia da castig de cauza Consiliului Concurentei.

"Circa 85% din cazurile care ajung in ins­tanta sunt castigate de Consiliul Concurentei si 77% din cuantumul amenzilor se plateste", a explicat Chiritoiu.

De departe, cea mai complicata investi­gatie a anului trecut a fost cea de pe piata carburantilor. Inceputa in 2005, ancheta din piata carburantilor a fost impartita in doua parti. Una ancheteaza posibile intelegeri intre companiile petroliere privind stabilirea pretului la pompa si cealalta investigheaza retragerea in comun a unui tip de benzina in 2008. Pentru cea de-a doua parte, verdictul Consiliului Concurentei este asteptat saptamana viitoare. Toate marile companii petroliere sunt implicate: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si Eni Romania.

Verdictul anului 2012

"Saptamana viitoare aflati verdictul la carburanti. Raportul pe acest dosar nu recomanda aplicarea pedepsei maxime in cazul niciuneia dintre companiile investigate, iar de obicei decizia plenului respecta reco­man­darile raportului. Oricum, lucrurile sunt deja decise pentru aceasta ancheta", a pre­cizat Chiritoiu, fara a da detalii supli­mentare.

Amenda maxima aplicata de Consiliul Concurentei se ridica la 10% din cifra de afaceri. Totodata, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Bogdan Chiritoiu, este posibil ca fiecare companie petroliera sa fie amendata in functie de vina pe care o poarta in aceasta ancheta.

Urmeaza bancherii

Pentru anul 2012, dincolo de verdictul pentru piata carburantilor, pe lista Consiliului Concurentei se mai afla si alte anchete.

"In 2012 trebuie sa se termine si investi­gatia pe piata bancara", a spus Chiritoiu. Ancheta institutiei in sectorul bancar a fost declansata pe fondul suspiciunilor privind o posibila tentativa de manipulare a dobanzilor pe piata monetara in timpul turbulentelor din octombrie 2008. In 2010 au fost date doua amenzi mari pentru BRD si Raiffeisen. Sanctiunile nu au avut insa legatura cu fondul investigatiei, ci au vizat comportamentul celor doua banci din timpul investigatiei, ingreu­narea accesului la informatii, respectiv furnizarea de date eronate.

"Vom lansa concluziile investigatiei pe piata energiei, care este un fel de studiu de piata, si vom demara un lucru similar pe piata gazelor", a mai precizat Chiritoiu. Prese­dintele Consiliului Concurentei a mai spus ca ins­ti­tutia are o cerere de clementa pentru o an­cheta si spera ca in 2012 sa aiba pri­mul ast­fel de caz. "Practic, firma vine la noi, re­cu­noaste incalcarea legii, isi demasca com­plicii si scapa de sanctiuni", a explicat Chi­ritoiu modul de functionare al acestui mecanism.


Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu