20 Aug 2019 - 05:59       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Companiile din telecom despre taxa pe stalp: ?O presiune suplimentara pe dezvoltarea de noi retele?; ?O surpriza foarte neplacuta?; ?Pana la urma totul este platit de clienti?

miercuri 14 decembrie 2016
Companiile din telecom despre taxa pe stalp: ?O presiune suplimentara pe dezvoltarea de noi retele?; ?O surpriza foarte neplacuta?; ?Pana la urma totul este platit de clienti?

Autor: Adrian Seceleanu 13
Companiile din telecom despre taxa pe stalp: ?O presiune suplimentara pe dezvoltarea de noi retele?; ?O surpriza foarte neplacuta?; ?Pana la urma totul este platit de clienti?

Autor: Adrian Seceleanu 13.12.2016

Mentinerea taxei pe stalp in anul 2017 in pofida promisiunilor ca aceasta va fi anulata de la 1 ianuarie va intarzia dezvoltarea de noi retele de comunicatii in zonele rurale si va intarzia atingerea de catre Romania a obiectivelor pe care si le-a asumat prin Agenda digitala agreata cu Comisia Europeana, au declarat liderii celor mai mari jucatori de pe piata locala de telecom in cadrul conferintei ZF Digital ?16, atunci cand au fost intrebati cum comenteaza posibilitatea ca urmatorul guvern sa pastreze in vigoare taxa pe stalp. Cu totul operatorii de platesc aproximativ 40 de milioane de euro pe an in contul acestei taxe, conform unor estimari anterioare publicate de grupul Telekom.

?Rolul statului in general ca si autoritate atat fiscal si administrativ si care ar trebui sa aiba pe termen lung o viziune in ceea ce priveste evolutia noastra, a tuturor. Taxa pe stalp a venit la un moment dat cand poate era o presiune pe buget. Taxa aduce o presiune suplimentara pe operatori in ce priveste dezvoltarea de noi retele. In paralel cu acest lucru vedem taxa de stalp si alte chestiuni care apar la stat - am vazut de curand o initiativa pentru o taxa de 5% din nou pe domeniul telecomunicatiilor - e cea mai simpla chestiune de inventat de catre diverse ministere sau autorutasi la un moment dat cu care ne luptam toti operatorii?, a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS, cea mai mare companie de cablu TV si cel mai mare furnizor de internet fix din Romania. Compania a platit in 2015 0,6% din cifra de afaceri in contul taxei pe stalp, adica peste 3 milioane de euro, conform datelor din raportul anual al operatorului pe 2015.

 

RCS&RDS: Ingreunand dezvoltarea retelelor ?nu putem sa sarim niste etape si sa ne apropiem de Europa de Vest sau de SUA sau de orice tara dezvoltata din aceasta lume?

Statul trebuie sa gandeasca strategic, a insistat Popoviciu. ?Trebuie sa vedem la un moment dat o abordare mult mai integrata din partea statului in ce priveste dezvoltarea domeniului, trebuie sa inteleaga ca domeniul telecomunicatiilor este o coloana vertebrala a economiei. Fara eficienta pe care o putem avea prin telecomunicatii de banda larga, rapide, dezvoltarea de aplicatii si integrarea din partea autoritatilor publice, integrare pe care nu o vedem foarte mult in momentul de fata, nu putem sa sarim niste etape si sa ne apropiem de Europa de Vest sau de SUA sau de orice tara dezvoltata din aceasta lume. Ar trebui sa vedem o initiativa guvernamentala mai clara in care  sa vedem agregate toate aceste chestiuni legate de dezvoltarea electronica, viitoare a Romaniei pe aceste aspecte?.

 

UPC: ?O surpriza foarte neplacuta?

Mentinerea taxei pe stalp ar fi o surpriza foarte neplecuta pentru industria de comunicatii, a declarat Robert Redeleanu, CEO al UPC Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de cablu si net fix, care este angajat intr-o operatiune de expansiune semnificativa a infrastructurii in Romania. ?Ar fi o surpriza foarte neplacuta ca taxa pe stalp sa nu fie eliminata in 2017. Nu stim de vreo modificare a Codului fiscal, in momentul de fata mizam pe eliminarea ei pentru ca intr-adevar nu ajuta in niciun fel agenda digitala si obiectivele pe care ni le-am propus cu totii. E nevoie nu doar de eliminarea acestor taxe care nu fac fac foarte mult sens ci mai degraba este nevoie de un dialog foarte intens intre diferitele autoritati fie ele guvernamentale, publice, locale, reglementator, si industrie astfel incat sa putem accelera si incat sa putem accelera investitie pe drumul digitalizarii pentru ca altfel ne vom trezi peste 4-5 ani de acum inainte ca vom vorbi in continuare despre digitalizare si ca vom avea aceleasi discutii despre internet, educatie. Sunt teme pe care acum nu reusim sa le abordam?, a spus Redeleanu.

 

Telekom: Ceea ce le solicit tuturor celor care au putere de decizie este sa atinga un nivel mai inalt de predictibilitate si de gandire strategica. Pana la urma totul este platit de clienti

Miroslav Majoros, CEO al Telekom Romania, cel mai mare grup de comunicatii fixe si mobile de pe piata locala, a declarat in cadrul conferintei ca Romania ar trebui sa-si planifice mai bine actiunile si ca nu este normal ca schimbarile de taxe sa aiba loc prin ordonante de urgenta in conditiile in care nu are loc nicio catastrofa iar economia se afla in crestere. ?Desigur ca este foarte neplacut sa fii nevoit sa platesti taxe, dar sigur ca le platim pe toate si inteleg ca acestea sunt necesare. Insa ceea ce le solicit tuturor celor care au putere de decizie este sa atinga un nivel mai inalt de predictibilitate si de gandire strategica. Pentru ca sa impui taxe noi prin ordonante de urgenta este desigur ceva obisnuit daca are loc un cutremur sau o catastrofa naturala, dar nu si daca operam intr-un mediu standard, unde economia creste cu 5%. Ceva este gresit, ceva este gresit cu strategia in acest context, cu planificarea. Pentru noi acesta este un lucru foarte important, este vorba de zeci de milioane de euro de care discutam, si sigur ca vom face tot ce trebuie pentru a ne atinge tintele. Daca va trebui sa concediem mai multi oameni pentru a compensa (introducerea de taxe noi - n.red.) o vom face, dar din nefericire nu vad o modalitate de a putea planifica (bugetul - n.red.) fara a sti daca vom avea sau nu la dispozitie cateva zeci de milioane de euro. Astfel ca in mod clar aceasta este o mare problema. (?) Pana la urma totul este platit de clienti, chiar daca pretindem ca acest lucru nu se intampla. Clientul este intotdeauna implicat. Deci, cer doar o gandire strategica si mai multa predictibilitate.?

Telekom plateste anual circa 15 mil. euro in contul taxei pe stalp, conform datelor furnizate de fostul CEO Nikolai Beckers.

 

Orange si Vodafone au evitat declaratii directe pe acest subiect

Liudmila Climoc, CEO al Orange Romania si Ravinder Takkar, CEO al Vodafone Romania, liderii celor mai puternici jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, care resimt in mai mica masura impactul acestei taxe in raport cu companii precum Telekom sau RCS&RDS, au raspuns cu prudenta la intrebare. ?Nu suntem la curent in acest moment de aparitia unei abordari noi in ce priveste constructia bugetului?, a evitat orice comentariu Liudmila Climoc. ?Sunt de acord cu colegii mei, nu e nimic in plus de adaugat, este parte din predictibilitatea de care avem nevoie de in industrie si in tara?, a raspuns, diplomatic, si Ravinder Takkar.2016-12-14

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu