23 Feb 2019 - 13:10       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Compania austriaca OMV sustine listarea OMV Petrom la bursa din Londra

vineri 21 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Sustinem listarea secundara (a OMV Petrom, n


.r.) pe London Stock Exchange, intrucat vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtator de cuvant al grupului austriac, raspunzand unei intrebari MEDIAFAX.

Reprezentantul OMV a precizat ca grupul nu poate comenta asupra detaliilor.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 19%, iar statul roman are 20,6%.

Fondul Proprietatea a propus, miercuri, actionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol si gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit avand la baza actiuni ale companiei, si a informat separat ca analizeaza variante pentru reducerea participatiei detinuta la companie prin vanzarea unui prin vanzarea unui pachet de cel putin 4%.

Subiectul listarii a fost introdus de Fondul Proprietatea pe ordinea de zi a unei sedinte extraordinare, convocata pentru 22 septembrie. Atat aprobarea, cat si imputernicirea pentru demersurile necesare listarii ar urma sa fie valabile pana la 31 decembrie 2016.

"Listarea secundara avuta in vedere este de asteptat sa conduca la diversificarea bazei de actionari, cresterea vizibilitatii, extinderea acoperirii de catre brokerii internationali si imbunatatirea lichiditatii de tranzactionare a societatii", se arata in raportul transmis de OMV Petrom bursei pentru convocarea adunarii actionarilor.

Intr-un raport separat, Fondul Proprietatea a informat ca analizeaza in continuare optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute in OMV Petrom sub pragul de 15% din capital, de la 19% in prezent.

Orice asemenea tranzactie este conditionata atat de existenta unor conditii de piata favorabile, cat si de obtinerea aprobarilor necesare, noteaza Fondul Proprietatea.

"Fondul detine in prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentand 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) si tinde sa creasca lichiditatea tranzactiilor cu actiuni ale OMV Petrom, ramanand dedicat dezvoltarii cu succes a acesteia in calitate de actionar pe termen lung", se arata in raport.

Pentru a fi aprobata, propunerea Fondul Proprietatea are nevoie de votul pentru a 50% + 1 din actiunile OMV Petrom. Intrucat grupul OMV detine pachetul majoritar la compania romaneasca, decizia privind listarea depinde practic de producatorul austriac de petrol.

Fondul Proprietatea a anuntat si in martie anul trecut ca gandeste sa vanda cel putin 4% din actiunile OMV Petrom, pachet evaluat la cotatia de la acel moment la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) in functie de cotatia din piata. participatia Fondului la OMV Petrom se situa la momentul respectiv tot la 19%.

In jurul orei 11:45, actiunile OMV Petrom se aflau in scadere cu 0,3% pe bursa de la Bucuresti, in timp ce titlurile Fondul Proprietatea cresteau cu 0,1%.

Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual si companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) si Fondul Proprietatea.

Citeste si Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra Citeste si OMV Petrom investeste 42 de milioane de euro in redezvoltarea unui zacamant din Galati
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu