19 Iul 2019 - 15:37       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Cine e vinovat pentru scumpirea alimentelor?

luni 27 august 2012
Seceta din vara aceasta dar si preconizata crestere cu 10% a pretului gazului pentru consumatorii industriali, din septembrie, la care se adauga slabirea leului si scumpirea carburantilor sunt tot atatea motive pentru care piata agro-alimentara da acum semne de nervozitate, inmultindu-se declaratiile cu privire la scumpirea diverselor categorii de alimente, de la legumele de toamna pana la carne
.Dan GheorgheSuntem inca la momentul in care toata lumea face calcule - si Ministerul Agriculturii, si al Finantele, si producatorii. Fiecare incearca sa estimeze impactul unui an - 2012 - deloc benefic pentru agricultura. Unde este insa adevarul - greu de spus - in privinta corectitudinii preturilor pe care noi, cumparatorii, le suportam. Carnea de porc, de pilda, pleaca acum de la producator cu 9 lei pe kilogram, la carcasa. Dar mai mult de 70% din pretul carnii depinde de costul furajelor, explica unul dintre marii producatori de carne de porc din Romania, Gheorghe Caruz. Problema e ca dupa seceta din vara asta si mai ales dupa slaba recolta la proumb si la grau, pretul cerealelor a crescut cu 70%. La care adaugi preconizata crestere cu 10% a pretului la gaz, din septembrie. Dupa un prim calcul, kilogramul de carne de porc, la carcasa, ar putea sa plece de la producator cu cel putin 10 lei, in curand. Cu toate astea, interlocutorul este convins ca pretul in galantar nu va creste in viitorul apropiat. "Comerciantii nu se vor grabi sa ridice pretul, sa nu-si piarda clientii", apreciaza Gheorghe Caruz."Nu producatorii scumpesc legumele, ci intermediarii"O mare problema va fi cu rosiile destinate fabricilor de conserve, arata Aurel Popescu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe. Lipsa subventiilor europene din acest an, pentru segmentul in cauza, a dus la restrangerea masiva a suprafetelor agricole dedicate acestei culturi. De aici si asteptata scumpire a conservelor din toamna asta, care vor avea rosii in componenta lor. Cat priveste legumele de toamna, declaratia lui Mircea Croitoru, presedintele Grupului de producatori legume-fructe din comuna galateana Matca, data pentru Agerpres, arata cum e cu "jocul" acesta al preturilor. Cu toate ca productia din acest an in bazinul legumicol din comuna Matca este cu 40% mai mica, fata de anul trecut, truditorii pamantului sustin ca vand castravetii cu 50 de bani pe kilogram, rosiile cu pana la 2,5 lei si varza cu nu mai mult de doi lei, ca si ardeii, iar vinetele cu cel mult 1,2 lei. Ca la piata aceste preturi sunt mult mai mari, asta este o cu totul alta poveste. "Nu este adevarat ca legumele au fost scumpite de producatori. Majorarea de acum a aparut pe lant, de la intermediari, nu de la producatori", sustine reprezentantul legumicultorilor din Matca. Localitate unde solariile ocupa, in total, 1.600 de hectare, in timp ce pe alte 1.500 de hectare legumele sunt cultivate direct in camp. Declaratia asta e confirmata de legumicultorii din alta parte a tarii - e vorba de comunitatea bulgarilor din Targoviste. Ei au suprafete cu solarii pe 150 de hectare, pentru care exista irigatii, prin metoda picurarii. Astfel ca seceta nu a afectat recolta legumelor de toamna din acest an. De aici si concluzia lui Vasile Ghergu, secretarul Asociatiei "Zaedno", a comunitatii bulgarilor din zona asta, cum ca preturile la producator nu au motiv sa creasca.Cifre guvernamentaleCresteri de pret la produsele alimentare vor fi, recunoaste ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, din cauza anului agricol slab, dar oficialul crede ca impactul procentelor nu va fi devastator. Daca, de pilda, pretul graului creste cu 30%, ca materie prima, in schimb cumparatorii vor resimti o crestere de cel mult 10% la produsele finite, din magazine. "Daca am avut o crestere de 30%, in unele cazuri, cresterea finala a fost de trei-cinci procente", a spus recent ministrul Agriculturii, luand in considerare, ca principala cauza a scumpirii alimentelor, seceta. Alte calcule vin insa de la Ministerul Finantelor, care arata impactul asupra cosului alimentar al romanilor dupa scumpirea cu 10% a gazelor naturale. Cifrele arata ca tarifele se vor majora cu 0,4 pana la 0,9%, la diverse produse alimentare - zahar, ulei, lapte, carne. Dar, asa cum arata deja diversi analisti economici, producatorii sau intermediarii ar putea sari "calul", cum au mai facut-o si altadata, majorand excesiv preturile si dand vina, in mod artificial, pe "ghinionul" vremurilor pe care le traversam. 
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu