22 Oct 2019 - 22:03       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Cele mai toxice fructe si legume

luni 09 martie 2015

Un studiu citat de presa britanica ar trebui sa ii puna pe ganduri pe vegetarieni dupa ce s-a constatat ca organismul are nevoie de grasimi pentru a functiona la parametrii corespunzatori


. Desigur, doar anumite alimente grase trebuie consumate si intr-o doza anume.

Pentru a ajuta consumatorii sa faca cea mai sanatoasa alegere, organizatia Environmental Working Group (EWG) a publicat o lista a celor mai contaminate produse, noteaza huffingtonpost.com. Folosind informatiile puse la dispozitie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate in 48 de fructe si legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor si legumelor ce contin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate in cazul a doua treimi din fructele si legumele testate, merele fiind in fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. 'Premiza este ca oamenii nu vor sa manance pesticide impreuna cu fructe si legume. De aceea continuam sa le spunem cumparatorilor despre produsele chimice folosite in agricultura si care apar in fructe si legume, pentru a le da posibilitatea sa manance sanatos', declara Ken Cook, presedintele si cofondatorul EWG.

Cei care critica organizatia neguvernamentala EWG se tem ca lista fructelor si legumelor contaminate va determina consumatorii sa nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu contin pesticide, poate influenta deciziile luate la cumparaturi. 'Noi va spunem sa mancati fructe si legume, dar, stiind care sunt cele care au o concentratie mai mare de pesticide, puteti opta pentru variantele organice, daca sunt disponibile sau vi le permiteti sau puteti sa folositi lista produselor curate', explica Sonya Lunder, analist in cadrul EWG.

1. Merele - Acest fruct ocupa prima pozitie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) contineau cel putin un tip de pesticide.

2. Piersicile - Cel putin un tip de pesticide a fost identificat in 98% din piersicile supuse testelor.

3. Nectarine - Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine ­importate in SUA si analizate de EWG contineau cel putin un tip de pesticid.

4. Cap?una - La fel ca in cazul rosiilor cherry, intr-o singura capsuna au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.

5. Strugure - O singura boaba de strugure contine 15 pesticide.

6. Telina ocupa locul al saselea in clasamentul din 2015.

7. Spanac - Frunzele sale verzi au coborat pe locul sapte anul acesta, de pe pozitia a sasea, ocupata anul trecut.

8. Gogosar - Un numar de 15 pesticide au fost depistate intr-un singur gogosar.

9. Castravetii - Nu foarte multe s-au schimbat in privinta castravetilor, acestia ramanand pe aceeasi pozitie ca in clasamentul de anul trecut.

10. Rosii - O singura rosie contine 13 tipuri diferite de pesticide.

11. Mazare - O singura mostra contine 13 tipuri diferite de pesticide.

12. Cartof - S-a descoperit ca un cartof obisnuit contine o importanta cantitate de pesticide, raportata la greutate.  

Pana la 12% reducere la notebook ASUS comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu