19 Aug 2019 - 17:33       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Cel mai popular sistem de operare gratuit pentru PC-uri va fi disponibil si pe smartphoneuri

luni 07 ianuarie 2013
Autor: Octavian Calei 06
.01.2013

Sistemul de operare Ubuntu, dezvoltat pe platforma gratuita Linux, va lansa o versiune adaptata pentru smartphoneuri ce va permite rularea aplicatiilor de pe un calculator desktop, informeaza BBC.

In prima faza, compania producatoare Canonical vrea sa lanseze in februarie un fisier care va putea fi instalat pe smartphoneul Samsung Galaxy Nexus inlocuind sistemul de operare Android. Ulterior, sistemul de operare va fi disponibil si pentru alte dispozitive mobile, inclusiv si pe tablete.

?Este incredibil faptul ca am ajuns sa avem telefoane mobile care incorporeaza puterea de procesare a unui laptop simplu. Vrem sa profitam de acest lucru si pentru prima data sa putem avea posibilitatile unei platforme PC disponibile pe un telefon?, a spus fondatorul Ubuntu, Mark Shuttleworth.

Seful proiectului Ubuntu este de parere ca in urmatorii trei-cinci ani Apple sau Microsoft vor face acest pas, de a imbina posibilitatile software ale unui laptop cu smartphoneuri.

Telefoanele cu ecran tactil care vor rula Ubuntu vor putea fi operate prin tehnologia ?Hud? (head-up display) care permite utilizatorilor sa scrie sau sa comande vocal programele, fara a le mai cauta printre meniuri.

Shuttleworth a declarat ca se afla in tratative cu producatorii pentru a lansa anul acesta dispozitive portabile cu Ubuntu pre-instalat.

Analistii sunt insa sceptici.

?Nu ar fi prima companie care incearca sa porteze un sistem de operare desktop pe un dispozitiv mobil si nimeni nu a reusit sa-l faca sa functioneze bine?, e de parere un analist de la Davies Murphy Group Europe. El a explicat ca Microsoft a incercat ceva asemanator in trecut dar nu au reusit, asa ca au fost nevoiti sa dezvolte un sistem de operare special pentru telefoane mobile.

Ubuntu este cel mai popular sistem de operare bazat pe platforma Linux. Compania dezvoltatoare, Canonical, ofera sistemul de operare gratuit. Veniturile companiei vin din suportul si pregatirea oferita utilizatorilor sistemului lor de operare.


 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu