18 Oct 2019 - 06:39       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Ceasca de sanatate / Laptele - un aliment complet

joi 08 noiembrie 2012

Laptele este o sursa excelenta de calciu, sustin specialistii


. Dar trebuie sa stiti ca acesta regleaza bataile inimii si poate reduce riscurile hipertensiunii arteriale, pentru a enumera cele mai populare beneficii ale consumului de lapte.

Ca aliment complet, laptele este recomandat de nutritionisti in dieta zilnica pentru toate categoriile de varsta. Insa exista si beneficii mai putin stiute pe care ni le ofera laptele.

Deoarece contine 87% apa, laptele este un aliment nutritiv, dar si o sursa de hidratare. Atunci cand sunt degresate, laptele si iaurtul, un derivat al acestuia, apreciat de consumatori, pot fi baute in loc de apa, completand astfel doza zilnica de 2 litri de lichide, recomandate de nutritionisti. Un consum zilnic de lapte asigura organismului : vitamine din Complexul B ( B12, de doua ori mai mult decat necesarul zilnic, B2, doza zilnica necesara, 33% din doza zilnica de B1 si B6, 50% din necesarul zilnic de Vitamina A, precum si cantitati semnificative de Vitamina D si de acid folic. De asemenea, din doza zilnica de nutrienti pe care laptele o asigura organismului, este semnificativ aportul de magneziu, de crom si de iod.

?Pentru sanatatea noastra, avem nevoie zilnic de 1g de calciu, indiferent de sex, de varsta sau de activitatea desfasurata . O portie de calciu inseamna 300 mg indiferent daca provine dintr-un pahar de lapte dulce, doua iaurturi mici, o cutie de branza proaspata, un cub de cascaval sau doua linguri de parmezan. Zilnic, trebuie sa consumam trei portii de calciu, adica doza zilnica de lactate. Avand in vedere diversitatea de produse in care poate fi transformat laptele, este imposibil sa nu putem gasi ?laptele" pe gustul nostru, mai ales ca miza este sanatatea", explica dr. Mihaela Bilic, care sustine un proiect de promovare a consumului de lapte, alaturi de Albalact.

Doctorul nutritionist Mihaela Bilic motiveaza lansarea acestei campanii, datorita consumului scazut de produse lactate pe cap de locuitor in tara noastra.

Potrivit unui studiu Euromonitor International 2011, furnizat de Tetra Pak, romanii ocupa penultimul loc in privinta consumului de lapte industrializat in Europa, cu 12,6 kg ( pe an) pe cap de locuitor. In urma noastra se situeaza bulgarii cu un consum anual de 9,2 Kg/ de persoana, in timp ce consumul mediu anual in Europa de Est este de 33,5 kg de persoana, comparativ cu consumul locuitorilor din Europa Occidentala, unde fiecare persoana consuma anual 67,5 Kg.

Referindu-se la beneficiile DZ de lactate , dr. Mihaela Bilic precizeaza ca acestea se regasesc nu numai la nivelul sistemului osos si al celui digestiv, ci si in cresterea rezistentei la boli. Totodata, prin aportul de calciu, de fosfor si de proteine, laptele contribuie la consolidarea sistemului osos, fiind un produs esential in preventia nutritionala a osteoporozei.

O alternativa pentru laptele de vaca

?Din pacate, exista persoane care nu pot consuma laptele de vaca, iar intoleranta la acest aliment nutritiv se datoreaza lactozei, care produce balonari si indigestii. In acest caz, recomand consumul laptelui de capra, care se digera mai usor. O digestie usoara permite lactozei, principalul alergen din laptele de vaca, sa treaca mai usor prin tubul digestiv, oferindu-i putin timp sa fermeneze si sa creeze disconfort digestiv", explica Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie.

Efectele terapeutice ale acestui sortiment de lapte sunt numeroase, iar aportul calciului din compozitia sa este de mare folos persoanelor de orice varsta. Mai ales pentru copii, pentru batrani sau pentru bolnavii de plamani, alergici la laptele de vaca, cel de capra este un aliment miraculos; copiilor, batranilor, persoanelor surmenate fizic si intelectual li se recomanda sa consume zilnic cate doua cani din acest sortiment de lapte- fiert sau nefiert. Laptele de capra nefiert se consuma in maximum 30 de ore de la mulgere

.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu