16 Sep 2019 - 01:38       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Ce procent din dauna acopera asigurarea CASCO in caz de accident pe zapada, fara anvelope de iarna

joi 03 octombrie 2013
In cazul in care sunt prinsi in trafic fara anvelope de iarna soferii risca pana la 1.600 de lei amenda, conform ATD.

Codul Rutier aflat in vigoare nu prevede un interval obligatoriu de echipare a masinilor cu anvelope de iarna, insa stipuleaza clar ca in cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna, indiferent de perioada.

In eventualitatea unui accident, exista doua tipuri de asigurari auto pentru despagubiri, cele obligatorii (RCA) si cele facultative (CASCO).

In cazul RCA, companiile de asigurari despagubesc integral daunele, chiar si atunci cand evenimentul a avut loc pe un drum acoperit cu zapada, iar soferul vinovat nu avea montate cauciucurile de iarna. In schimb, pentru polita CASCO, fiind vorba despre o asigurarea facultativa, unii asiguratori, printre care si Generali Romania, au introdus o conditie in contractul de asigurare:

?Se aplica o franciza procentuala de 30% din cuantumul daunelor survenite in perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie, daca autovehiculul asigurat era condus pe drumuri publice, acoperite cu zapada , gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna?, a declarat pentru ZF Catalin Suru, Director Adjunct Asigurari Generale ? retail si IMM de la Generali Romania.

Prin urmare, compania de asigurari ii despagubeste pe cei cu polite CASCO pentru 70% din dauna, daca in perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie asiguratul nu respecta impunerea legislativa de a utiliza anvelopele de iarna.

In cazul in care sunt prinsi in trafic fara anvelope de iarna, sau ca acestea nu respecta conditiile prevazute de lege (?conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa? ? Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), soferii risca pana la 1.600 de lei amenda (20 de puncte de amenda, fiecare punct costand soferii 80 de lei).

?Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, dupa cum se precizeaza in Ordonanta de Guvern 5/2011. Astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica? a spus Andrei Codau, inspector la Brigada Rutiera.

 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu