23 Feb 2019 - 06:35       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Cat platesc acum cei care au luat un credit in 2012 fata de cei care au ales sa se imprumute in prezent

marți 26 ianuarie 2016
Autor: Liviu Popescu 25
.01.2016

Rata lunara pentru un credit de 20.000 de lei pe cinci ani s-a redus cu 56 de lei in cinci ani, iar suma de rambursat a scazut, de la 26.000 la 23.000 de lei.

Rata lunara pentru un credit de consum de 20.000 de lei (echi­va­lentul a 4.400 de euro), acor­dat pe o perioada de cinci ani, s-a redus in intervalul ianuarie 2012 - ianuarie 2016 de la 486 de lei la aproxi­ma­tiv 430 de lei, in conditiile in care indi­ca­torul Robor cu scadenta la trei luni s-a pozitionat in intervalul de timp mentionat pe o panta descendenta.

Astfel, pentru o dobanda variabila for­ma­ta din marja la credite de consum, de 10%, plus nivelul indicatorului Robor la trei luni, di­ferenta dintre suma totala de plata pen­tru un credit de nevoie personale contrac­tat la in­ce­putul anului 2012 si unul contractat in pre­zent s-a redus cu aproximativ 3.000 de lei, la 26.000 de lei, potrivit unui calcul jur­na­listic rea­lizat de ZF pe baza datelor agregate de BNR si a calculatorului de credite Efin.

Rata lunara de plata ar putea fi chiar mai mica in prima jumatate din acest an, in con­di­tiile in care analistii anticipeaza ca indicatorul Robor ar putea scadea la 0,5-0,7% pe an de la sub 1% in prezent influentat si de faptul ca economia locala va avansa in dezinflatie. Insa acest lucru ar fi valabil doar pentru prima jumatate a anului.

Analistii considera ca din vara Robor ar putea sa urce la 1,4% pe an ca urmare a nor­ma­lizarii situatiei din piata monetara, ceea ce ar putea sa insemne ca si costul lunar pentru un credit de consum de 20.000 de lei s-ar ma­jora cu circa 5 lei lunar. Suma totala de plata dupa perioada de ramburs de cinci ani ar urca la 26.300 de lei.

Costul leilor s-a redus de la un nivel de 6% in ianuarie 2012 la sub 1% in prezent, un nivel minim istoric. Declinul a fost influentat de programul de relaxare monetara derulat de BNR, prin care institutia a redus dobanda-cheie de la 5,75% in prima luna din 2012 la minimul istoric de 1,75% pe an. Prin urmare, costul leilor s-a pozitionat sub dobanda de referinta a BNR in intervalul mentionat.

Creditarea in moneda romaneasca a castigat teren in fata celei in valuta in ultimii ani, exclusiv pe seama avansului imprumu­tu­rilor in lei, evolutie determinata de ofertele tot mai intense ale bancilor pentru creditele in lei (cum ar fi acordarea creditelor ?cu buletinul?), de scaderea dobanzilor pentru astfel de imprumuturi, dar si de increderea consumatorilor in economie.

Creditele in lei au depasit 50% din totalul imprumuturilor acordate de bancile locale si au ajuns in noiembrie la maximul istoric de 110 mld. lei, fata de o pondere minima de 35,6% in mai 2012. In acea perioada, impru­mu­turile in euro erau majoritare.

Spre exem­plu, in noiembrie 2015, soldul im­prumutu­ri­lor de retail in euro a ajuns la mi­ni­mul ulti­mi­lor sapte ani, respectiv echi­va­len­tul a 47 mld. lei, cu 4 mld. lei mai putin fa­ta de aceeasi pe­rioada din 2014. Pe de alta par­te, impru­mu­tu­rile in lei catre populatie au cres­cut intr-un an cu 13 mld. lei si au ajuns la fi­nele lunii noiembrie la 52 mld. lei, potrivit da­telor din cel mai recent raport lunar al BNR.

Analistii explica ca preferintele roma­ni­lor pentru creditele in lei au fost determinate si de faptul ca populatia a vazut riscurile impru­muturilor in valuta (cum ar fi apre­cie­rea spectaculoasa a francului din ianuarie 2015) si ca in prezent doar cei care au neaparata nevoie de un credit in euro sau cei care isi incaseaza salariul in moneda euro­peana mai acceseaza un astfel de imprumut.

In vara anului 2015, creditarea agregata a inregistrat prima evolutie anuala pozitiva din februarie 2013, influentata si de majo­rarile salariale efectuate pe parcursul anului trecut, dar si de scaderile de taxe (cum ar fi redu­cerea TVA la alimente de la 20% la 9% in iunie), masuri care au impulsionat consumul.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu