18 Oct 2019 - 06:39       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Cat mai valoreaza casa ta. Descarca HARTA PRETURILOR apartamentelor din Romania

miercuri 21 ianuarie 2015
Infografic: gandul
.info Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Specialistii in domeniul imobiliar se pun de acord: anul 2015 va fi unul bun pentru sectorul imobiliar din Romania. Preturile nu vor inregistra fluctuatii semnificative si se vor mentine, in mare parte, la nivelul celor din 2014. In cazul apartamentelor vechi, s-ar putea inregistra insa unele scaderi.

"Anul 2015 se preconizeaza a fi unul foarte bun pentru piata imobiliara. Atat timp cat programul Prima Casa va continua, cat facilitatea TVA-ului de 5% se va mentine, iar bancile vor continua incurajarea creditelor ipotecare, exista toate premisele pentru a considera ca anul care tocmai a inceput va fi cel putin la fel de bun ca si 2014", a declarat pentru gandul Andreea Comsa, managing director Premier Estate.

"Estimarea este ca preturile se vor mentine si nu vor fi cresteri semnificative. Cu toate acestea, anul trecut au inceput dezvoltari imobiliare de o calitate mai ridicata, in zonele centrale si de nord, care vor avea preturi mai mari decat obisnuitul plafon aferent programului Prima Casa, dezvoltari care vor continua si in 2015", a mai adaugat Comsa.

Din punctul sau de vedere, acesta este unul dintre cele mai incurajatoare semnale ale pietei. "Arata faptul ca dezvoltatorii, atat cei locali cat si cei straini, au recapatat increderea in viitorul pietei imobiliarea si pot concepe un business plan care sa aiba ca fundament principal si alti factori in afara programului Prima Casa", ne-a explicat ea.

"2015 ar trebui sa fie un an la fel de bun pentru piata rezidentiala precum a fost 2014. Nu ar trebui sa consideram ca urmeaza un nou boom, exista numerosi factori, in special macroeconomici, care pot influenta piata rezidentiala si economia locala in ansamblu, dar situatia actuala este una pozitiva: preturile fluctueaza pe o tendinta de stabilizare, numarul tranzactiilor a crescut, iar achizitia unei locuinte este astazi accesibila unui numar mai mare de persoane comparativ cu perioada 2006 - 2008", a explicat pentru gandul si Gabriel Voicu, director New Homes Division in cadul Coldwell Banker Affilates of Romaia.

Voicu a mai adaugat si ca dezvoltatorii au lansat deja o serie de proiecte cu locuinte mult mai bine adaptate cererii actuale. "In urmatoarele luni vom vedea o noua concretizare a interesului investitorilor fata de piata rezidentiala locala, urmand sa fie incepute si proiecte rezidentiale de dimensiuni medii-mari", sustine el.

Reprezentantii Colliers International considera, la randul lor, ca anul 2015 va fi unul propice pentru piata imobiliara din Romania si ca cresterea activitatii investitionale, inceputa in a doua jumatate a anului trecut, va continua. Cu toate acestea, la nivel european, principalele destinatii preferate de investitori vor ramane Polonia si Cehia.

Cat mai valoreaza casa ta

Romanii care trebuie sa scoata cei mai multi bani din buzunar atunci cand vor sa isi cumpere o locuinta sunt bucurestenii. Proprietarii cer 1.053 de euro pe metru patrat, in aceasta perioada, pentru apartamentele vechi din Capitala. Astfel, cei care vor sa se mute intr-un astfel de apartament cu o suprafata de 50 de metri patrati, aflat intr-unul dintre asa-numitele blocuri comuniste din Bucuresti, ar fi nevoiti sa plateasca 52.650 de euro, potrivit calculelor gandul realizate prin centralizarea ofertelor publicate pe portalurile specializate in domeniul imobiliar. Pretul pe care vanzatorii il cer nu este insa intotdeauna acelasi cu cel pe care cumparatorii ajung sa il plateasca, existand de cele mai multe ori posibilitatea unei negocieri.

Pe locul al doilea loc in topul oraselor unde pretul apartamentelor vechi de doua camere este cel mai ridicat la inceput de 2015 se afla Cluj-Napoca. Un astfel de apartament, cu o suprafata utila de 50 de metri patrati, costa aici cu doar 600 de euro mai putin decat in Bucuresti, respectiv 52.050 de euro.

Timisoara, Constanta si Brasov sunt, de asemenea, orase scumpe. Metrul patrat in cazul apartamentelor vechi ajunge sa fie evaluat la 852 de euro, respectiv la 848 de euro si la 842 de euro.

(Click pentru a mari)

Urmatoarele locuri sunt ocupate de Craiova, Galati, Targu Jiu, Sibiu si Iasi.

La polul opus se afla orasul Alexandria, unde poti cumpara un apartament vechi, aflat intr-un bloc construit inainte de anul 1990, cu doar 22.450 de euro, cat o garsoniera confort 1 in Bucuresti in cartiere precum Berceni sau Drumul Taberei.

Cu preturi cuprinse intre 23.000 de euro si 23.250 de euro poti sa cumperi un apartament cu o suprafata de 50 de metri patrati intr-un bloc vechi din Drobeta-Turnu Severin, Satu Mare, Targoviste, Giurgiu, Resita si Arad.

Citeste si Un bucurestean, un clujean si un constantean cumpara un apartament pentru a-l inchiria. Ce profit obtin Citeste si Au dat 100.000 de euro pentru un apartament, dar dezvoltatorul a intrat in insolventa inainte de a termina blocul. Ce raspuns au primit, dupa patru ani, pagubitii de la finantatorul proiectului Citeste si Compania care vrea sa dea lovitura agentiilor de turism: platesti 7 euro pe noapte pentru un apartament de lux
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu