15 Dec 2018 - 00:24       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Care sunt cele mai performante tipuri de unitate de stocare pentru un computer si ce preturi au

luni 02 februarie 2015
Autor: Aurelian Mihai 02
.02.2015 Prezent in configuratia aproape a oricarui PC sau laptop comercializat in tara noastra, hard diskul este acceptat fara obiectii de majo­ritatea utilizatorilor, bucurosi ca s-au ales cu suficient spatiu de stocare in schimbul unui pret ?la oferta?. Mai tarziu, cand produsul cumparat deja nu mai este nou iar aplicatiile pornesc din ce in ce mai greu, putini utilizatori inteleg care este principala sursa a problemelor si cum pot aduce performantele la un nivel acceptabil.

Inventat in anul 1954 de compania IBM, hard disk-ul a cunoscut probabil cea mai specta­culoasa evolutie dintre toate componentele care intra in alcatuirea unui sistem de calcul, iar asta fara ca principiul sau de functionare sa fie schimbat in mod fundamental.

Daca viteza de transfer a hard disk-urilor este in prezent suficient de mare pentru a nu pune probleme la transferul fisierelor de dimensiuni mari (muzica MP3, poze, filme), timpul de acces inca masurat in milisecunde ramane o limitare serioasa pentru PC-urile moderne, pe care o resimtim de fiecare data cand pornim o aplicatie sau transferam mai multe fisiere simultan. Atat de rapid incat miscarile sale se traduc intr-un zornait sacaitor ce reverbereaza prin carcasa PC-ului, bratul mobil al hard disk-ului este totusi constrans de legile fizicii, cererile prea numeroase primite pentru accesarea de fisiere putand genera timpi de asteptare usor perceptibili de utilizator.

Avand drept mediu de stocare cipuri de memorie NAND Flash gestionate cu ajutorul unui procesor dedicat, dispozitivele SSD au un principiu de functionare fundamental diferit de clasicul hard disk. Total lipsite de piese care se invart sau oscileaza sub actiunea unui camp elec­tro­­magnetic, SSD-urile isi vad perfor­man­tele limitate doar de calitatea cipurilor de me­mo­­rie si viteza controllerului dedicat.

Astfel, SSD-urile pot fi de sute de ori mai rapide in privinta timpilor de acces la date si ating viteze de transfer net superioare, insa au si un deza­van­taj major: costul per GB al spatiului de sto­care.

 

Cititi intreg articolul pe www.go4it.ro

 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu