17 Aug 2019 - 16:36       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Capitalismul in vremea sultanului: o constelatie de companii mari internationale au pariat pe prosperitatea promisa de Erdogan. Le va goni din Turcia autocratia acestuia?

marți 18 aprilie 2017
Capitalismul in vremea sultanului: o constelatie de companii mari internationale au pariat pe prosperitatea promisa de Erdogan
Capitalismul in vremea sultanului: o constelatie de companii mari internationale au pariat pe prosperitatea promisa de Erdogan. Le va goni din Turcia autocratia acestuia?

Autor: Bogdan Cojocaru 18.04.2017 Pe masura ce presedintele Recep Tayyip Erdogan si-a croit calea spre con­trolul aproape absolut al puterii, iar pers­pectivele economice s-au intu­ne­cat, investitiile straine, de care eco­no­mia este dependenta, s-au prabusit, iar com­paniile internationale s-au ferit sa in­tre in Turcia. 

Erdogan si-a construit o mare parte din succesul politic pe puterea economiei Turciei, la care au contribuit cu capital si fabrici zeci de companii mari internationale. Oamenii presedintelui au promis ca daca turcii ii vor da presedintelui puteri executive, Turcia va deveni un loc mai bun pentru cei care-i sunt loiali. Iar turcii au votat, in referendumul de duminica, pentru desfiintarea postului de premier si cedarea puterii executive presedintelui.

Luni, in prima zi de lucru de dupa referendum, lira turceasca s-a apreciat, iar bursa de actiuni de la Istanbul a crescut. Multi economisti se asteptau la o scurta perioada de respiro pentru activele turcesti daca Erdogan obtine ce vrea, victoria acestuia eliminand anumite incertitudini, cum ar fi posibilitatea unor alegeri anticipate, noteaza AFP.

Insa pe termen lung, spun analistii, victoria lui Erdogan ar putea ajunge sa-i sperie pe investitori, potrivit Deutsche Welle. Exporturile au scazut anul trecut, iar investitiile directe straine s-au prabusit cu 31%, la 12 miliarde de dolari.

In 2007, punctul de maxim, investitiile s-au situat la 22 de miliarde de dolari, conform unei analize Santander. Turcia depinde puternic de importurile de capital pentru finantarea cresterii economice, insa pentru cresterea investitiilor straine este nevoie de stabilitate politica si de un cadru legal de incredere. Turcia are o nevoie enorma de reforma in sistemul legislativ si in administratia publica. Statul de drept este pus in pericol de deciziile impredictibile si de neinteles ale autoritatilor. Increderea in sistemul judiciar este zdruncinata. Somajul ridicat si deprecierea lirei fac ca puterea de cumparare sa scada. Somajul este in crestere, ajungand la 13% in ianuarie, cel mai ridicat nivel de dupa februarie 2010, conform datelor oficiale publicate ieri. In randul tinerilor, rata somajului este de 24,5%, iar in sectoarele nonagricole de 15,2%. Victoria la limita a lui Erdogan in referendumul de duminica arata ca o mare parte a populatiei nu are incredere in acesta. Anul trecut, dupa victoria lui Donald Trump in alegerile din SUA, lira turceasca s-a prabusit cu 7% in doar 10 zile in raport cu dolarul.

Apoi, relatiile dintre Turcia si Uniunea Europeana s-au tensionat in ultimele luni. Vecinii din sud ai Turciei sunt zdruncinati de conflicte. In sud-est, armata se lupta cu separatistii kurzi. Atacurile teroriste din ultimele luni au sporit riscurile de securitate, cu efecte negative asupra turismului, o sursa importante de capital strain. Turismul contribuie cu 5% la PIB. Anul trecut veniturile din acest sector s-au redus cu aproape 30%.

Economia a crescut in 2016 cu 2,9%, conform statisticii oficiale revizuite in sens pozitiv dupa schimbarea metodologiei de calcul. Un astfel de ritm de crestere este insuficient pentru reducerea somajului si atingerea tintelor economice ambitioase stabilite pentru 2023. Guvernul turc vrea ca economia sa ajunga la 2.000 de miliarde de dolari pana atunci, iar exporturile la 500 de miliarde de dolari. Dar pentru realizarea acestor obiective este nevoie de o crestere economica de 7-8%, un scenariu nerealist avand in vedere slabiciunile din structura sectorului manufacturier si dependenta de importuri pentru satisfacerea cererii de tehnologie din industrie, in special din cea a energiei.

Partea buna este ca a crescut consumul privat, cu 5,7% in ultimul trimestru al anului trecut. Acesta a jucat rolul de motor de crestere economica. Consumul a fost promovat intens de guvern dupa lovitura  de stat esuata si sprijinit prin subventii si prin imbunatatirea conditiilor de plata. Spre exemplu, turcii au fost incurajati de stat sa-si cumpere locuinte. Sectorul constructiilor a crecsut cu 7% in 2016. Totusi, inflatia, de peste 11% in martie, ar putea descuraja consumul.

In aceste conditii nu este de mirare ca companiile straine prezente de mult timp in Turcia o duc bine. Unele chiar prospera. Insa probleme sunt cu noii veniti, scrie Hurriyet Daily News. Interesul acestora este foarte scazut, spune un dimplomat european. Dar acum chiar si investitorii vechi se intreaba daca nu cumva se vor lovi de discriminare, avand in vedere retorica anti-occidentala a lui Erdogan.

"Pana in urma cu cativa ani vorbeam doar despre factori economici. Acum discutam de factori politici in timp ce vorbim si despre economie", spune un reprezentant in Turcia al unor companii din UE.

Printre companiile mari straine cu operatiuni in Turcia se numara Ford, care a cheltuit 1,6 miliarde de dolari pe construirea de fabrici acolo. Cu peste 10.600 de angajati (in 2016), constructorul de automobile american este cel mai mare angajator din sectorul auto turcesc, potrivit CNN.

In 2012, General Electric, tot din SUA, a anuntat un program de investitii pe trei ani de 900 de milioane de dolari in Turcia. GE a furnizat turbine pentru parcurile eoliene, a construit locomotive si o fabrica de componente pentru motoare de avioane. Unilever a dechis in 2013 o fabrica de inghetata acolo si in 2016 o uzina . manufacturiera. In Turcia sunt, de asemenea, prezente cu investitii, Siemens, Procter & Gamble, Danone, Pepsi, Bosch si Carlsberg. Operatiuni majore au si Vodafone si OMV.2017-04-18

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu