20 Noi 2018 - 16:16       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mancaruri

miercuri 26 august 2015

Studiul privind calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mancaruri face parte din Campania Na?ionala de Informare ?i Educare: 'Hrana sanatoasa – o investi?ie pe termen lung in sanatatea noastra'


. Prin aceasta campanie Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) i?i dore?te sa promoveze un stil de via?a sanatos ?i sa traga un semnal de alarma in privin?a unor produse alimentare bogate in sare, zahar ?i grasimi ?i a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanata?ii consumatorilor.

Asocia?ia pentru Pro­tec?ia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizi?ionat in cursul lunii august anul curent 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mancaruri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga aten?ia in ceea ce prive?te con?inutul acestui tip de produs ?i poten?ialele efecte asupra sanata?ii consumatorilor.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de exper?i ai APC Romania, coordona?i de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

1. Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

2. Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compozi?ia acestora.

3. Identificarea aditivilor alimentari utiliza?i in compozi?ia acestui tip de produs, care prezinta un risc de apari?ie a unor afec?iuni medicale in cazul unui consum constant ?i pe termen lung.

4. Analiza denumirii produselor din punctul de vedere al clarita?ii mesajului transmis consumatorului.

La realizarea studiului s-au avut in vedere prevederile legale in vigoare referitoare la etichetarea alimentelor ?i in mod special:

a) Scopul etichetarii – care e acela de a oferi consumatorilor informa?iile necesare, suficiente, verificabile ?i u?or de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigen?elor lor din punctul de vedere al nevoilor ?i posibilita?ilor lor financiare, precum ?i de a cunoa?te eventualele riscuri la care ar putea fi supu?i. 

b) Informa?iile inscrise pe eticheta - care nu trebuie sa induca in eroare consumatorii in privin?a caracteristicilor alimentului ?i, in special, a naturii, identita?ii, proprieta?ilor, compozi?iei, can­tita?ii, durabilita?ii, originii sau provenien?ei sale, precum ?i a metodelor de fabrica?ie sau de produc?ie.

c) Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe eticheta ?i indicarea ingredientelor cu poten?ial alergen.

d) Prevederile privind denumirea sub care este vandut alimentul - care trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprieta?ilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabrica?ie.  

1. Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs, pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:

La unele produse nu se declara provenien?a uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc.

La unele produse, condimentele sunt inscrise in mod generic ?i nu este men?ionat tipul condimentului.  Avand in vedere ca unele dintre ele sunt incluse in lista substan?elor alergene, este important sa fie cunoscuta denumirea respectivului condiment.

Nu se men?ioneaza daca aromele sunt naturale sau artificiale.

Analiza produselor din punctul de vedere al con?inutului de sare, zahar ?i legume deshidratate a scos in eviden?a urmatoarele:

- 8% dintre produsele analizate nu con?in sare (Solaris, Pirifan, Alex Buna). La 78% dintre produsele analizate, cantitatea de sare variaza intre 44,7 g ?i 96 g din 100 g produs (de exemplu, urmatoarele produse au un con?inut foarte ridicat de sare: ARO – 96 g sare din 100 g produs, Cora – 95 g sare din 100 g produs, Gastromix – 80 g sare din 100 g produs, Colonial – 79 g sare din 100 g produs, Winny – 75 g sare din 100 g produs, Maggi Gust de gaina – 74,3 g sare din 100 g produs, Virgin – 72,5 g sare din 100 g produs, Perfecta – 72 g sare din 100 g produs, Maggi Legume – 71,6 g sare din 100 g produs).

- La 14% dintre produsele analizate, cu toate ca pe lista de ingrediente sarea este men?ionata, cantitatea nu este precizata sau nu exista declara?ie nutri?ionala care sa eviden?ieze cantitatea. Dietele bogate in sare pot cauza hipertensiune, care poate conduce la atacuri cerebrale, tulburari cardiace, insuficien?a renala sau pierderea calciului din organism favorizand osteoporoza.

- La 36% dintre produsele analizate, cantitatea de zahar variaza intre 8,7 g ?i 27,1 g din 100 g produs (de exemplu, urmatoarele produse au un con?inut ridicat de zahar adaugat: Natex - 27,1 g zahar adaugat din 100 g produs, Dora - 24,32 g zahar adaugat din 100 g produs, Vegeta Adaos universal pentru mancaruri - 22 g zahar adaugat din 100 g produs, Vegeta Gust de gaina - 22 g zahar adaugat din 100 g produs, Delikat Legume - 21 g zahar adaugat din 100 g produs, Delikat Gust de gaina - 19 g zahar adaugat din 100 g produs, Mirodenia de laFuchs - 17,4 g zahar adaugat din 100 g produs, Ha Vito - 17,3 g zahar adaugat din 100 g produs, Mikado - 16 g zahar adaugat din 100 g produs, Rolton - 13,5 g zahar adaugat din 100 g produs, Maggi Legume - 11,4 g zahar adaugat din 100 g produs, Maggi Gust de gaina - 9,6 g zahar adaugat din 100 g produs, Maggi Cub gaina - 8,7 g zahar adaugat din 100 g produs).

- La 19% dintre produsele analizate, cantitatea de legume deshidratate este cuprinsa intre 0,9 g ?i 4,1 g din 100 g produs (de exemplu, urmatoarele produse au un con?inut foarte scazut de legume deshidratate: 0,9 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Cub vita, 1,4 g legume deshidratate din 100 g produs – Knorr Cub gaina, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – ARO, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de afumatura, 3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Cora,  3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Gastromix, 4,1 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de gaina). 

2. Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compozi?ia acestora.

Ingredientele produselor alimentare trebuie indicate in ordinea descrescatoare a cantita?ii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 3 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) ?i au reie?it urmatoarele:

- La 89% dintre produsele analizate, primul ingredient este sarea, iar la 11% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de legumele deshidratate.

- La 36% dintre produsele analizate, zaharul adaugat este cel de-al doilea ingredient. La 22% dintre produsele analizate, grasimile vegetale exotice (ulei de palmier, unt de shea, unt de sal) sunt celde-al doilea ingredient. La 17% din­tre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de catre poten?iatori de aroma ?i de gust (glutamatul monosodic, inozinatul disodic, guanilatul disodic ?i ribonucleotide disodice). La 25% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de catre maltodextrina, gri? de grau, condimente, sare de masa.

- La 72% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de poten?iatorii de aroma ?i gust. La 28% dintre pro­dusele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre zahar, grasime vegetala de palmier, amidon din porumb, faina de soia, dextroza, texturat ro?u din soia, proteina vegetala din soia.

3. Identificarea aditivilor alimentari utiliza?i in compozi?ia acestui tip de produs, care prezinta un risc de apari?ie a unor afec?iuni medicale in cazul unui consum constant ?i pe termen lung.

Aditivii alimentari cu frecven?a de utilizare cea mai mare in produsele de acest tip sunt poten?iatorii de aroma ?i gust.

- La 25% dintre produsele analizate s-au identificat cate 3 tipuri de poten?iatori de aroma ?i gust in compozi?ia acestora: monoglutamat de sodiu, inozinat disodic, guanilat disodic (Delikat Gust de gaina, Delikat Legume, Rolton, Auchan, Natex, Dora, Knorr Cub Legume, Knorr Cub Vita, Knorr Cub Gaina).

- La 25% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de poten?iatori de aroma ?i gust: monoglutamat de sodiu ?i inozinat disodic/ribonucleotide disodice (Vegeta Adaos universal pentru mancaruri, Vegeta Gust de gaina, Perfecta Adaos universal cu legume pentru mancaruri, Polimark Legume, Maggi Gust de gaina, Maggi Gust de afumatura, Maggi Cub vita, Maggi Cub gaina,  Maggi Legume).

- La 22% dintre produsele analizate s-a identificat cate un poten?iator de aroma ?i gust: monoglutamat de sodiu (Colonial, Alex Buna, Mikado, Ha Vito, Virgin, Maggi Cub legume, Winny, Cora).

l Doar 14% dintre produsele analizate nu con?in aditivi alimentari (Pirifan, Solaris, Mirodenia de la Fuchs, Vegeta Naturella). 86% dintre produsele analizate au in compozi?ia lor intre 2 ?i 9 aditivi alimentari. Produsul cel mai aditivat dintre cele analizate este Legumax (Jasmin).

In cele 36 de produse analizate s-au identificat 16 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:

- E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorb?ie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de grea?a, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficien?e de fier la anumite persoane.

- E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.

- E129 – Allura Red este un colorant ro?u care poate declan?a reac?ii alergice. Produsele care con?in acest colorant nu trebuie sa fie consumate de catre persoanele sensibile la aspirina ?i care sufera de astm. In Uniunea Europeana nu este recomandat a fi folosit in produsele pentru copii. A fost interzis in Danemarca, Belgia, Fran?a ?i Elve?ia.

- E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial ?i poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

- E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

- E150c - Caramel amoniacal este un colorant maroniu ob?inut prin arderea zaharului in prezen?a amoniacului. Este susceptibil de declan?area unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

- E223 – Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reac?ii alergice.

- E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smal?ul din?ilor.

- E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apar?ine clasei de acizi carboxidici ?i este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale ?i poate ataca smal?ul din?ilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

- E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, ob?inut din oase ?i piatra, care poate provoca tulburari ale tranzitului intestinal.

- E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reac?ii alergice ?i tulburari de tranzit intestinal ?i care modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.

- E471 – Mono ?i digliceride ale acizilor gra?i este folosit ca un emulgator ?i stabilizator. Nu se cunosc reac?ii adverse.

- E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reac?ii alergice.

- E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.

- E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copiii mai mici de 12 saptamani; trebuie evitat de persoanele cu astm ?i guta.

- E631 – Inozinat disodic este un corector de gust ob?inut din carne sau pe?te, care poate declan?a reac?ii alergice.

- E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii ?i trebuie evitat de persoanele astmatice.

4. Analiza denumirii produselor din punctul de vedere al clarita?ii mesajului transmis consumatorului.

In urma studiului s-au identificat doua produse cu denumiri in?elatoare (Knorr Cub gaina ?i Maggi Gust afumatura) apar?inand producatorilor Unilever ?i Nestle. La produsul Knorr Cub gaina nu regasim niciun ingredient care sa aiba legatura cu denumirea produsului, ci doar grasime de pui 2% ?i extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumatura regasim doar arome de fum, nici urma de afumatura.

Pe de alta parte ?i la celelalte sortimente care au in denumire un anumit tip de carne, aceasta se regase?te in cantita?i insignifiante ('urme'): Maggi Cub gaina (carne deshidrata de gaina 0,1%), Maggi Gust de gaina (grasime de gaina 0,3%, carne deshidratata de gaina 0,08%), Vegeta Gust de gaina (extract de carne de gaina deshidratata 0,9% ?i aroma de carne de gaina), Maggi Cub vita (carne deshidratata de vita 1,3%).  Totodata, pe ambalajul produsului Delikat-Legume este men?ionat clar 'Cel mai gatit, cel mai iubit', fara a se face referire la studiile sau datele statistice care au putut duce la o asemenea concluzie. In lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care sa fie men?ionate pe ambalajul produsului, in vederea informarii consumatorilor, practica de a afirma ca Delikat-Legume este cel mai utilizat produs de acest gen, chiar daca aceasta informa?ie poate fi in esen?a una corecta, reprezinta o practica comerciala in?elatoare, interzisa ?i sanc?ionabila de Legea 363/2007. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata la data de 28 februarie 1990. APC-Romania este singura organiza?ie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.

25 de ani de activitate continua pentru apararea drepturilor ?i intereselor consumatorilor, pentru imbunata?irea nivelului de informare ?i educare a consumatorilor, dar ?i pentru crearea ?i men?inerea unui echilibru intre consumatorii ?i profesioni?tii din Romania.

25 de ani in care APC Romania a contribuit la consolidarea mi?carii consumatoriste din Romania, la dezvoltarea politicii in domeniul protec?iei consumatorilor,  prin implicarea organiza?iei in adoptarea, la nivel guvernamental, a unor decizii favorabile consumatorilor ?i la imbunata?irea reprezentarii consumatorilor la nivel central ?i local.

25 de ani in care APC Romania s-a eviden?iat ca partener social profesionist ?i de dialog pentru consumatori, institu?iile administra?iei publice centrale ?i locale, pentru organiza?iile neguvernamentale na?ionale ?i interna?ionale,  o dovada in acest sens fiind recunoa?terea acesteia ca fiind de utilitate publica.

25 de ani in care APC Romania – www.apc-romania.ro a derulat o serie de proiecte de impact in domenii specifice, cum ar fi 'Bugetul Familiei' – www.bugetulfamiliei.ro, 'Fii un pacient Activ' – www.pacientactiv.ro, 'Alege! Este dreptul tau', 'Vreau paine curata', 'Internet sigur', 'Centrul European al Consumatorilor din Romania' – www.eccromania.ro, 'Consumator European'.   

Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutri?ional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari ?i al con?inutului ridicat de sare ?i zahar. In cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din doua sau mai multe legume sau un anumit tip de carne in cazul celor care au acest tip de ingredient in denumirea produsului, nicidecum din sare, zahar ?i poten?iatori de aroma ?i gust. Avand in vedere compozi?ia chimica a acestor produse, ne exprimam temerea in legatura cu poten?ialul nociv al acestora pentru consumatori.'   Conf. univ. dr. Costel Stanciu, pre?edinte APC Romania

25% reducere la cardurile de memorie Sony comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu