15 Noi 2019 - 22:22       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Cade un mit: Romania ocupa doar locul 59 din 167 in topul tarilor cu cel mai bun internet fix si mobil

joi 03 decembrie 2015
Cade un mit: Romania ocupa doar locul 59 din 167 in topul tarilor cu cel mai bun internet fix si mobil

Autor: Oana Stupinean 03
Cade un mit: Romania ocupa doar locul 59 din 167 in topul tarilor cu cel mai bun internet fix si mobil

Autor: Oana Stupinean 03.12.2015

?Mitul? local privind performantele infrastructurii telecom incepe sa se destrame.Romania ocupa locul 59 din 167 de tari la capitolul conec­tivi­tate la internet, fiind intrecuta de tari ca Liban, Costa Rica si Kazakhstan, iar primul loc este ocupat de Coreea de Sud, se arata intr-un raport realizat de Uniunea Inter­na­tionala de Telecomunicatii (Inter­national Telecommunication Union).

Pozitia slaba a Romaniei intr-un cla­sa­ment legat de serviciile la internet realizat de una dintre cele mai credibile insti­tutii glo­bale din industrie, care destrama ?mitul? per­­for­­mantelor foarte bune ale infras­truc­turilor locale de telecom, are o explicatie simpla: clasamentul nu tine cont doar de viteza ridicata a serviciilor de date, ci si de o multi­tudine de alti indicatori care con­tu­reaza o imagine mai apropiata de realitate a ecosiste­mului telecom dintr-o tara.

Astfel, clasamentul este realizat si in functie de pro­centul detinatorilor de computere, nu­marul utilizatorilor de internet, pro­cen­tajul locuintelor cu acces la internet, internetul fix si mobil la 100 de locuitori, dar si utilizarea telefoanelor mobile.

Practic paradoxul industriei de telecom din Romania, viteze de top la internet la ni­vel global dar pentru un numar destul de mic de clienti aflati in marea lor majoritate in me­diul urban si nu in gospodariile din me­diul rural, se reflecta in topul realizat de ITU.

Conform datelor din raport, Romania ocupa locul 36 din 181 in topul tarilor cu cea mai buna conexiune la internet fix, fiind luati in calcul indicatori ca viteza si pretul internetului. Acesti indicatori sunt printre cei foarte putini cu care Romania se poate lauda pe scena europeana sau globala, cla­san­du-se mai bine decat Germania, Grecia, Spania, Australia si Arabia Saudita.

Romania ofera internet nelimitat la mai putin de pretul de 9 dolari/luna pentru o viteza ?rezonabila?  de 100 Mbit/s.

In timp ce serviciile de internet fix sunt rapide si ieftine tara are o rata de penetrare a internetului fix ?mediocra? de 18,5 % in 2014, in comparatie cu media europeana de 29%. Totodata, una din cele mai importante provocari privind internetul fix este extinderea catre zonele rurale in care se afla aproximativ o jumatate dintre gospodariile din Romania, noteaza ITU.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de persoane in Romania este de doar 20,6%. Ro­­mania este inca la coada clasamentului in com­paratie cu vecinii din Bulgaria cu o rata de penetrare de 25,3%, Moldova 35,2%, Un­garia 30,3% in anul 2014. Cea mai mare va­loa­re a ratei de penetrare a telefoniei fixe o are Coreea cu 59,5%. Rata de penetrare a te­lefo­niei mobile de 105,9% a Romaniei se si­tu­­eaza sub cea a vecinilor din  Bulgaria care au cea mai mare rata de penetrare de 137,7%, dar si sub cea inregistrata in Mol­do­va (108%), Ungaria (118,1%), tot pentru 2014.

Peste 63% din gospodariile romanesti au un computer, mult peste Moldova, unde doar 52,4% dintre locuinte au cate un computer. Procentajul cel mai mare il inregistreaza Germania cu o rata de 90,6% a gospodariilor care au un computer.

Un indicator important este si procentul gospodariilor cu acces la internet, astfel, se arata in raport, Coreea are o incredibila rata de 98,5% in 2014. Romania inregistreaza o rata de 60,5% a gospodariilor cu acces la internet pentru anul 2014, iar Moldova are o rata de doar 47,5%.

Luand in considerare toti acesti factori primele trei locuri din clasament sunt ocupate de Coreea de Sud, Danemarca si Islanda.

Principalii operatori telecom locali sunt Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS, UPC si Digital Cable Systems (AKTA).2015-12-03

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu