22 Oct 2019 - 22:40       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Cabina de dus, intre avantaje si dezavantaje

marți 27 ianuarie 2015

 Deciziile  nu sunt usor de luat pentru nici o solutie sau functiune in procesul de amenajare a unei locuinte


. Producatorii din domeniu si designerii vor veni cu mai multe variante pentru orice obiect de decor sau functional sau pentru un accesoriu. Atunci este vorba despre baie, vesnica dilema va fi: cada sau cabina de dus?

Daca aveti o baie mare sau mai multe bai, dar si un buget pe masura, procedura se simplifica, pentru ca le veti putea face loc amandurora si le veti folosi in functie de preferinte si de starea de spirit. Ce faceti, insa, cand trebuie sa va decideti doar in privinta uneia? Cabina de dus va ofera spatiu, tehnologie moderna, in timp ce o cada inseamna relaxare si confort. O cabina de dus reprezinta alegerea potrivita pentru persoanele moderne, mereu in miscare, preocupate de protectia mediului. In schimb, o cada este perfecta pentru cei mai traditionalisti, care adora sa isi rezerve timp pentru relaxare. Un alt criteriu foarte important de care trebuie sa tineti seama este spatiul de care dispuneti, pentru ca, decat sa alegeti o cada mica si inconfortabila, mai bine optati pentru o cabina de dus moderna. Daca va aflati in fata unei astfel de dileme, in cele ce urmeaza va ajutam sa luati hotararea portivita mai usor, cantarind avantajele si dezavantajele celor doua instalatii sanitare.

Daca dimensiunile baii va permit, o idee interesanta este sa instalati atat o cada, cat si o cabina de dus. Astfel,  va veti bucura de facilitatile ambelor variante. Pentru a le racorda usor la aceeasi scurgere, montati cele doua instalatii pe un singur perete. O alta solutie este sa impartiti baia in doua zone, separate de un perete sau doar la nivel vizual. In prima zona montati cabina de dus, pentru un acces facil, iar in a doua, mai izolata, in spate, amplasati cada, pentru a putea sa va relaxati in timpul bailor lungi. 

Cabina de dus prezinta numeroase avantaje: ocupa o suprafata mai mica decat cada, se instaleaza usor, avand 'la pachet' toate racordurile necesare si un ghid detaliat de punere in functiune, asigura un consum de apa redus, deci este mai ecologica iar facturile la utilitati vor fi mai mici. Indiferent de materialul din care este realizata, cabina de dus se intretine foarte usor. Mai exact, cadita se curata cu detergenti pentru emailuri, fibra de sticla si plastic, iar peretii, cu detergent pentru geamuri si sticla. Persoanele in varsta sau cele cu deficiente locomotorii se vor descurca mai usor cu o cabina de dus. In plius, cabinele de dus moderne sunt adevarate capsule de spa, oferind hidromasaj si chiar sauna si dovedindu-se chiar mai relaxante decat modelele traditionale.

Cabina de dus poate fi proiectata si construita personalizat, in functie de fiecare interior. Luati legatura cu un designer sau cu o firma de specialitate si comunicati-i ce va doriti. Alegeti locul in care o veti construi si stabiliti bugetul de care aveti nevoie. Cada poate fi zidita, hidroizolata si finisata cu placi ceramice in functie de preferintele dumneavoastra. Ulterior, montati instalatiile sanitare, scurgerea, bateria si peretii din sticla securizata, folosind pentru izolare un silicon special.

Exista insa si dezavantaje. Daca alegeti o cabina de dus mai ieftina, un model fabricat de un producator mai putin serios sau daca o montati gresit, vor aparea mai usor infiltratiile sau scurgerile. Acest lucru se poate intampla si in cazul in care cumparati piesele cabinei (pereti, cadita, instalatii) de la furnizori diferiti. Daca achizitionati o cabina de dus cu pereti din sticla nesecurizata, trebuie sa stiti ca va expuneti la accidentele care se pot produce in urma spargerii acestora. O cabina de dus de calitate superioara este compusa din mai multe elemente, ceea ce inseamna ca va fi mai scumpa decat un model clasic de aceeasi calitate.

Si cada de baie prezinta avantaje. Punctele sale forte  sunt, cu siguranta, legate de confortul si relaxarea pe care le ofera corpului in timpul baii iar traditiile reprezinta deasemenea un atu in favoarea alegerii acestei solutii. Tendintele arata ca, la ora actuala, baia este privita si ca un sanctuar, ca un loc important legat de relaxare. De aceea, baile din casele mai pretentioase nu se pot concepe fara cada. Deasemenea la moda este si tendinta retro iar din acest punct de vedere, cazile cu forme speciale mai vechi sunt destul de solicitate.

Cazile sunt disponibile in forme, materiale (fonta, ceramica, acril, sticla, alama etc.) si marimi (pentru una sau doua persoana) dintre cele mai diverse, motiv pentru care se potrivesc oricaror amenajari, preferinte si bugete. Montajul este mai usor comparativ cu cel al unei cabine de dus, avand in vedere ca este vorba despre o singura piesa. In plus, scade riscul de a aparea scurgeri si infiltratii. Cazile din ceramica, alama sau fonta pot fi reconditionate, rezistand mult mai bine in timp decat cabinele de dus, care au o durata de viata medie mai mica. Exista solutii si pentru emailat acolo unde suprafata cazii a avut de suferit.

Ca dezavantaje, ocupa mai mult spatiu decat o cabina de dus, stropii pot ajunge mult mai usor pe podea si pe celelalte suprafete din baie decat in cazul unei cabine de dus, care asigura protectie prin intermediul peretilor din sticla etansi. Cada este un pic mai greu de curatat si de intretinut, din cauza suprafetelor emailate mari, care sunt predispuse la zgarieturi, genereaza un consum mai mare de apa decat o cabina de dus (acesta fiind direct proportional cu dimensiunile sale), iar statisticile arata ca aproape trei sferturi din accidentele casnice se produc in baie, cazile fiind responsabile de aproape jumatate dintre acestea, din cauza faptului ca nu toate au suprafete antiderapante, asa cum se intampla in cazul unei cabine de dus. Alunecarile si caderile provoaca peste 20.000 de decese pe an, ceea ce reprezinta mai mult de 70% din totalul accidentelor casnice inregistrate global pe parcursul a 365 de zile.

Pentru indecisi, exista o varianta de mijloc: cabina de dus pentru cada! Aceasta este, mai exact, o cabina din sticla, cu dimensiuni adaptabile, care 'imbraca' perfect cada, fiind extrem de potrivita atat pentru dusurile rapide, cat si pentru baile relaxante.

 

Iphone 6 deja la reducere! comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu