23 Feb 2019 - 07:32       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Evenimentul zilei : Atentie, incepe avalansa scumpirilor

luni 30 septembrie 2013
Finalul de an va fi greu pentru romani
. Din octombrie, vor fi asaltati de scumpiri care vor creste nu doar costul intretinerii lunare ci si preturile alimentelor.

Pe langa scumpirea pretului la gaze, in octombrie cresc anumite dari si soseste si termenul de plata pentru anumite impozite. La 1 octombrie se calculeaza cursul pentru accizele din 2014.

O noua scumpire la gaze

Dupa majorarea din iulie, de la 1 octombrie creste din nou pretul gazelor. Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a declarat recent ca populatia va plati 1% in plus, iar companiile 2%, pentru gazele naturale.

Potrivit calendarului, tarifele ar fi trebuit sa se majoreze cu 2% pentru populatie si cu 3% pentru companii, dar datorita rezervelor existente cresterea va fi mai mica, asigura Havrilet. Scumpirea se va reflecta nu doar in costul intretinerii, dar si in cel al produselor, inclusiv al celor alimentare, intrucat producatorii vor transfera aceasta scumpire consumatorilor.

Cazare mai scumpa in camine

Totodata, inceperea anului studentesc a venit cu preturi mai mari la cazare. Caminele din Brasov, de exemplu, au crescut tarifele cu 10%.

Pret mai mare la rovinieta

Si rovinietele s-ar putea scumpi, cu peste 50%, de la jumatatea lunii viitoare, potrivit unui proiect de lege al Departamentului pentru Infrastructura.

Penalitati pentru neplata taxelor

Octombrie vine si cu vesti proaste pentru cei care nu au platit darile. Cine nu a achitat pana la 1 octombrie impozitele locale va plati 2% penalizare pentru fiecare luna de intarziere.

Se plateste impozitul agricol

Si tot la capitolul dari... Pana la data de 25 octombrie va trebui achitat 50% din impozitul pe veniturile din activitati agricole. Valoarea acestuia reprezinta 16% din norma anuala de venit. De calcularea impozitului se ocupa fiscul.

Clauzele abuzive, denuntate

Prima zi de octombrie vine si cu vesti bune pentru consumatori, care obtin un drept in plus. Este vorba despre procesele pe care Autoritatea Romana pentru Protectia Consumatorilor sau o asociatie de clienti cu minim 3.000 de membri le vor intenta furnizorilor de servicii, pentru clauze abuzive din contracte. Daca reclamantii obtin castig de cauza, atunci prevederea abuziva va fi scoasa din toate contractele furnizorului de serviciu, fie ca e vorba de contract de credit, de furnizare de gaze, electricitate etc., ceea ce poate scadea costurile contractelor.

Accizele s-ar putea ieftini

Pe 1 octombrie Banca Centrala Europeana (BCE) va prezenta cursul in functie de care vor fi calculate accizele, care intervin in pretul benzinei, al bauturilor alcoolice, al tigarilor etc. Pentru acest an, accizele s-au calculat in functie de cursul de la 1 octombrie 2012.

Vestea buna este ca, la 1 octombrie 2013 avem sanse ca acest curs sa scada, deci si accizele sa se ieftineasca. Anul trecut pe vremea aceasta leul a fost foarte slab, Banca Centrala Europeana anuntand o cotatie de 4,5223 lei/euro.

Desi nu stim inca ce curs vom avea pe 1 octombrie, ne putem orienta dupa evolutia din ultimul timp a leului. Vineri, BNR indica un curs de 4,4551 lei/euro, cu 1,5% sub cel de la 1 octombrie anul trecut. In plus, in ultimul timp, leul a crescut fata de euro. Prin urmare, daca nu au loc mari schimbari pe piata valutara, am putea asista la o ieftinire a accizelor cu 1% sau chiar peste, anul viitor.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu