23 Feb 2019 - 13:13       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Asa te pacalesc apometrele la factura

luni 03 iunie 2013

Este important de retinut ca asociatia e facturata pe contorul de bransament, in toate situatiile


.

Contoarele individuale au rolul de repartitoare de consum in interiorul asociatiei, asigurand o plata individuala proportionala cu consumul.

Modul de repartizare a consumului in interiorul condominiului este responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari, pe baza principiilor stipulate in Legea 230/2007, HG 1588/2007 si in diferite regulamente aprobate la nivelul consiliilor locale.

Toate asociatiile semnaleaza diferente majore (peste 30%) intre suma contoarele din apartamente si indicatia contorului de bransament.

Aceasta diferenta provoaca discutii interminabile in asociatii si poate avea mai multe cauze:

Contoarele de bransament au, de regula, clasa de precizie C (cea mai inalta) sau B (intermediara), in timp ce mare parte din contoarele de apartament au clasa de precizie A sau, cel mult, B.

Aceasta inseamna ca acel contor de pe bransament inregistreaza cea mai mare cantitate de apa ce trece spre utilizator, in timp ce apometrele, de precizie inferioara, pot permite ca pe un robinet neetans sa curga suvite subtiri de apa, fara sa fie inregistrate.

La fel se poate intampla si in cazul unui vas de WC.

Nerespectarea pozitiei de montare a contoarelor de apartament indicata de producator (orizontala pentru clasele B si verticala pentru cele de clasa A).

Un apometru instalat usor inclinat duce la alterarea suplimentara a inregistrarii consumului, care se adauga la erorile date de clasa de precizie.

Debitul de pornire (care determina inceperea inregistrarii) al unui contor de apartament, montat conform indicatiilor producatorului, este de 9-10 litri/ora. Cea mai mica deviere a pozitiei de montare determina cresterea semnificativa a acestui debit de pornire, insemnand ca o mult mai mare cantitate de apa trebuie sa treaca prin contor pana cand acesta incepe sa inregistreze.

Decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de bransament si data citirii contoarelor de apartament.

Consumuri abuzive ale unor locatari care altereaza intentionat inregistrarea contorului propriu de apa.

Ce trebuie sa facem?

In vederea minimizarii pierderilor de apa si micsorarii acestor diferente intre contorul de bransament si suma contoarelor din apartamente facem urmatoarele recomandari:

* intretinerea, repararea si etansarea instalatiilor interioare (conducte, robinete, vase WC etc.); * citirea contoarelor din apartamente doar in prezenta unui delegat al asociatiei de proprietari; * verificarea apometrelor pentru depistarea corectitudinii modului de instalare si functionare, a existentei unor semne vizibile de deteriorare a sigiliilor;* efectuarea citirii contoarelor individuale in concordanta cu data anuntata a citirii contorului de bransament; * consemnarea rezultatelor citirii contoarelor de apartament intr-o fisa de citire, pastrata la delegatul imputernicit al asociatiei; * contorizarea separata a scarilor de bloc pentru ca raportul privind numarul de locatari sa fie cat mai mic si pentru a se putea urmari consumul mai in detaliu;* elaborarea de catre adunarea generala a asociatiei a unei hotarari privitoare la criteriile de repartizare a consumului de apa, in conformitate cu normele legale in vigoare. In cazul existentei unor suspiciuni cu privire la corectitudinea masurarilor, asociatia poate solicita verificarea metrologica a contorului de bransament sau a contoarelor din apartamente. Daca suspiciunile nu se confirma, verificarea va fi platita de asociatie! Atragem atentia ca declararea eronata, cu buna stiinta, a consumurilor de apa, ruperea sigiilor si alterarea citirilor contoarelor este pedepsita de Codul Penal, fiind considerate furt.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu