18 Dec 2018 - 15:07       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Analiza imobiliare. S-a investit mai mult in birouri

luni 29 decembrie 2014

Dezvoltatorii au finalizat in acest an circa 165


.000 metri patrati inchiriabili de spatii de birouri, in crestere cu 40% fata de anul trecut, trei centre comerciale, totalizand 70.000 metri patrati, cel mai scazut nivel din 2006, si niciun proiect logistic major, potrivit Mediafax.

'In 2014, segmentul de birouri a inregistrat livrari insumand circa 165.000 metri patrati, in crestere cu 40% fata de anul precedent. Cladirile noi livrate in Bucuresti se ridica la un numar de 14, din care 4 reprezinta reconversii ale altor proiecte', a declarat pentru MEDIAFAX Horatiu Florescu, presedinte & director executiv al The Advisers/Knight Frank.

Din acestea, nivelul livrarilor de noi spatii de birouri in 2014 in Bucuresti a fost de aproximativ 120.000 metri patrati inchiriabili, asemanator cu cel inregistrat in 2013.

'Majoritatea proiectelor noi din Bucuresti au fost construite in deja traditionalele zone din nordul capitalei - culoarul Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu dar si in Centru Vest', a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Drosu, research consultant JLL Romania.

In acelasi timp, pe segmentul de retail, finalizarea Vulcan Value Center, Auchan Ghencea si Shopping City Targu Jiu au adus pe piata 70.000 de metri patrati de centre comerciale, cel mai scazut nivel din 2006. Stocul curent de spatii comerciale se ridica la 922.000 metri patrati pentru Bucuresti, in timp ce la nivel national insumeaza 1,97 milioane de metri patrati.

'Segmentul de birouri a fost in mod cert cel care a atras cele mai multe investitii sub forma de dezvoltari noi in acest an. Aceasta evolutie este generata de combinatia dintre nivelul cererii, conditiile financiare pe care chiriasii sunt dispusi sa le accepte si gradul de neocupare din fiecare segment al pietei', a adaugat Drosu.

Mai mult, niciun proiect logistic major nu a fost livrat in Bucuresti in acest an. De altfel, cu un stoc relativ constant, de circa 1 milion de metri patrati in Bucuresti si 1,8 milioane de metri patrati la nivel national, segmentul de industrial si logistica nu a inregistrat dezvoltari notabile in ultimii ani. Potrivit datelor The Advisers/Knight Frank, in 2014 au crescut livrarile, dar in proiecte de mici dimensiuni, inregistrandu-se circa 99.000 metri patrati fata de 33.000 metri patrati in 2013. Majoritatea acestor proiecte sunt ocupate de proprietar, dar proiectele dezvoltate speculativ s-au inchiriat intr-o perioada foarte scurta.

'Credem ca sectorul de birouri ramane favorit pentru dezvoltatori, urmat de retail si de rezidential. Totodata, o activitate intensa in sectorul de terenuri este un bun indicator si probeaza interesul dezvoltatorilor pentru proiecte de cladiri de birouri, centre comerciale sau dezvoltari rezidentiale. In ultimii 2 ani piata de terenuri a inregistrat cateva tranzactii majore, precum vanzarea de catre Aversa a unui teren de circa 10 hectare catre Benevo Capital Corporation, ce prefigureaza dezvoltarea unui centru comercial, dar si recenta achizitie a Portland Trust a terenului de circa 4 hectare in Centru-Nord, avand ca destinatie de dezvoltare un nou proiect de birouri', a apreciat Florescu.

Reprezentantii CBRE explica preferinta dezvoltatorilor pentru cladirile de clasa A prin perspectiva unui potential mai ridicat a acestui tip de imobil de a deveni un produs investitional, adica de a fi vandut la un moment dat.

Pentru anul 2015, consultantii se asteapta la o inversare a trendurilor pe piata imobiliara, respectiv un nivel mai crescut al de livrari pe segmentele de retail si industrial si o mentinerea a suprafetei de birouri finalizata la nivelurile din 2013 si 2014.

Astfel, pe piata de retail urmeaza sa fie finalizate centrele comerciale Mega Mall din Bucuresti, dezvoltator fondul sud-african de investitii NEPI - 70.000 metru patrati, Coresi Shopping Resort Brasov faza I, dezvoltator compania franceza Immochan - 48.000 metri patrati si Shopping City Timisoara faza I, dezvoltator NEPI- 50.000 metri patrati. Acestea cumuleaza 168.000 de metri patrati, de aproape 2,5 ori mai multi decat cele finalizate in 2014.

Deschiderea Mega Mall este estimata pentru trimestrul I din 2015, alaturi de prima faza a Coresi Shopping Resort. La Timisoara NEPI va dezvolta un centru comercial pe un singur nivel, care va fi inaugurat pana la sfarsitul lui 2015.

Pe segmentul de birouri, compania Globalworth, controlata de omul de afaceri Ioannis Papalekas, vrea sa finalizeze cladirea Bucharest One, de langa statia de metrou Aurel Vlaicu, totalizand 48.000 metri patrati, iar AFI Europe are programata livrarea a 30.000 metri patrati in cladirile AFI Business Park IV&V.

Din punct de vedere al dezvoltarii de noi proiecte industriale, Cristina Pop, seful departamentului industrial JLL, apreciaza activitatile de productie vor continua trendul ascendent, pe de o parte ca urmare a unor firme noi care aleg Romania in detrimentul Poloniei sau Cehiei datorita costurilor reduse cu forta de munca, dar si a companiilor existente care doresc sa se extinda si sa isi consolideze pozitia in Romania.

'Pe partea de logistica sunt diverse proiecte anuntate, Log Center Bucuresti - Immofinanz, extinderea VGP in Timisoara, dar toate sunt influentate de cresterea consumului. In ultima perioada e-commerce-ul a fost unul din factorii care influenteaza, la nivel global cererea de spatii logistice, estimarile fiind ca pana in 2020 retailul online care in momentul de fata reprezinta doar 10% din vanzarile la nivel global, sa se dubleze. Astfel, acest lucru va schimba cu siguranta si complexitatea spatiilor logistice', a aratat Pop.

Carti pentru copii cu pana la 60% reducere comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu