19 Aug 2019 - 18:00       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: Retail

Ziarul Financiar :

Alegeri la BVB: care sunt prioritatile pentru viitorul Consiliu de Administratie al Bursei

vineri 06 ianuarie 2012
Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 06
.01.2012 Luni au loc alegeri pentru Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar trei candidati se bat pentru functia de presedinte. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, si Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, il infrunta pe Stere Farmache, cel care conduce bursa de 16 ani. Ce promit ei si care ar trebui sa fie prioritatile viitorului Consiliu de Administratie?

Din 2006, de cand si-au impartit actiunile bursei, brokerii se bat ca sa o conduca. O data la doi ani se vorbeste despre ale­geri, se fac strategii, aliante si se pro­clama schimbarea. Cu trei condu­ceri in ultimii cinci ani, bursa e tot la nivelul din 2005. Tranzactiile medii cu actiuni in 2011 au fost sub 10 milioane de euro, la fel ca si in 2005, iar capita­li­zarea BVB la finalul anului este de 16,3 miliarde de euro, fata de 15,3 mld. euro la finalul lui 2005, desi intre timp s-au listat Erste si Fondul Pro­prietatea.

Numarul de so­cie­tati emitente a crescut de la 64 la 79, dar majoritatea com­pa­ni­ilor noi au venit de pe piata RASDAQ, iar singurele listari notabile au fost Trans­elec­trica, Transgaz si Fon­dul Proprie­tatea, iar din mediul pri­vat doar Teraplast poate fi consi­derat o achizitie.

In schimb, numarul de conturi active la cumparare era de aproape 11.000 la finalul lui 2005. In decembrie 2011 au mai ramas 2.600, adica mai putin de un sfert. Palpaie luminile de avarie: bursa nu are investitori, nu are emitenti noi, nu are anvergura si credibilitate, nu este o sursa de finan­tare pentru economie.

Lipsa de anvergura se reflecta cel mai bine in afacerile BVB pe 2011 care sunt in jur de 5 milioane de euro, com­pa­rabile cu ale unui supermarket de cartier. Piata totala de brokeraj nu de­paseste 15 milioane de euro pe an, iar fara o bursa puternica va ramane aici.

Fondurile de actiuni au active de 41 mil. euro, iar cel mai mare fond de ac­tiuni nu trece de 10 mil. euro, fondurile straine spun ca nu au in ce investi mai mult de 50 de milioane de euro pe piata romaneasca, iar fondurile de pensii romanesti merg sa investeasca la Viena, Varsovia, Paris si Frankfurt, pentru ca la Bucuresti nu mai au ce cumpara. In acest timp, investitorii mici isi inchid conturile pentru ca s-au saturat sa mearga de cinci ori pe an la Fisc ca sa-si de­clare profiturile si sa plateasca impozit.

Care este miza alegerilor de la bursa?

Luni, 9 ianuarie, vor fi din nou alegeri. 20 de candidati se bat pentru noua locuri.

De ce sunt importante alegerile de la bursa? Pentru ca cei care vor ajunge in Consiliu vor avea in maini viitorul pietei de capital din Romania. In func­tie de deciziile lor, bursa romaneas­ca va recupera decalajul fata de Polo­nia, Cehia si Ungaria si va deveni un mo­tor si o sursa de finantare pentru eco­no­mie sau va ramane la nivelul actual, o piata marginala, cu cateva mii de investitori, unde o companie privata are dificultati sa atraga cateva milioane de euro.

Cea mai mare provocare pentru cei care vor veni la conducerea bursei va fi sa lase rivalitatile deoparte si sa lucreze impreuna pentru a gasi cele mai bune solutii pentru dezvoltarea pietei. Pana acum acest lucru s-a intamplat foarte rar. Au existat mereu ciocniri de interese si disidente in Consiliul Bursei: brokerii mari cer reglementari cat mai pu­tine si modernizarea rapida a siste­me­lor de tranzactionare, brokerii mai mici se opun din cauza costurilor ridi­cate de implementare, unii vor co­mi­sioane mai mici, altii vor comisioane mai mari ca sa creasca profiturile bur­sei. Unii au vrut produse structurate, altii actiuni straine. Viziunile difera, iar de multe ori deciziile luate de cei din conducerea bursei s-au batut cap in cap, cum a fost cazul pietei OTC.

Esentiale pentru dezvoltarea pietei sunt si relatia bursei cu Guvernul si cu CNVM. Conducerea bursei va trebui sa-si asume un rol mai activ in relatia cu statul, sa se lupte mai mult pentru ca ofertele de actiuni promise de Guvern sa se realizeze si sa asigure cele mai bune conditii pentru derularea acesto­ra, pentru a nu se repeta esecul Petrom.

Dan Paul si Lucian Anghel incearca sa-l detroneze pe Farmache din functia de presedinte al BVB

Si relatia cu CNVM, autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei de capital, va trebui incalzita, iar cei din con­ducerea bursei va trebui sa-i convin­ga pe membrii CNVM cat de impor­tan­te sunt deciziile care trebuie luate.

Nu in ultimul rand, noul Consiliu de Administratie va trebui sa gaseasca cea mai buna formula pentru echipa de ma­nage­ment, pentru ca sarcina im­ple­men­tarii schimbarilor aprobate de CA va cadea asupra directorilor executivi. Bursa are nevoie de manageri cu expe­rienta, care sa-si asume obiective clare si sa fie lasati sa le duca la indeplinire.

Demiterea fostului director general Valentin Ionescu in luna noiembrie, pe mo­tiv ca acesta nu si-ar fi indeplinit cri­teriile de performanta, a fost apogeul lup­telor din ultimii ani de la conducerea BVB. Decizia a ridicat multe intrebari la acea data. Nimeni nu a explicat care erau criteriile de performanta, in ce ma­su­ra au fost ele realizate si care este respon­sabilitatea Consiliului si a direc­to­rilor executivi pentru nerealizarea lor. Astfel de episoade nu fac decat sa sifo­neze imaginea bursei si sa-i scada credibilitatea in raporturile cu statul, cu CNVM sau cu investitorii si emitentii.

Cine va decide noua conducere?

In urma cu doi ani, cand a fost ales actualul Consiliu de Administratie, bursa era controlata de firmele de brokeraj, care detineau circa 85% din actiuni, iar in Consiliul de Adminis­tra­tie au ajuns reprezentantii societatilor care aveau cele mai multe actiuni, pre­cum HTI Valori Mobiliare, Broker, Estinvest, IFB Finwest, Prime Tran­sac­tion sau Romcapital. Stere Farmache nu a avut nicio problema in a obtine man­datul de presedinte, in conditiile in care nu avea la acea vreme o opozitie sufi­cient de puternica.

Intre timp, situatia din actionariat s-a schimbat. Actiunile BVB au fost lista­te la mijlocul lui 2010, iar firmele de brokeraj au vandut pachete mari de actiuni pentru a-si acoperi pierderile operationale si pentru a rezista pe piata, in conditiile in care prabusirea din 2008 a pietelor le-a lovit puternic afacerile. In schimb, fondurile de investitii au acu­mulat pachete importante. Franklin Templeton, SIF Moldova sau fondurile austriecilor de la Erste au cumparat pachete de pana la 5% din actiunile BVB, ING si alte fonduri de pensii au cumparat si ele.

In ultimul an nemultumirile noilor actionari in legatura cu modul in care este administrata bursa au crescut. In aprilie 2011 un grup de actionari a cerut ale­geri la bursa, dar propunerea a fost res­pinsa. In noiembrie unii au cerut din nou alegeri, iar conducerea BVB nu a mai putut trece cu vederea aceasta solicitare.

Pe lista celor care au solicitat alegeri se numara Erste, ING, UniCredit, Intercapital Invest, actionari care il sustin pe Lucian Anghel impo­tri­va lui Stere Farmache. Lor li s-ar putea ala­tura si alte banci si fonduri de in­vestitii, dar si Franklin Templeton. Pen­tru prima data de cand se afla la con­du­cerea bursei, Stere Farmache porneste cu sansa a doua. Brokerii care l-au sus­tinut in 2010 pentru un nou mandat nu mai au forta de atunci, iar unii s-au intors impotriva lui. Partida nu este jucata insa atata timp cat exista actionari mari precum SIF Moldova, care nu s-a exprimat clar pana acum in spatele carui candidat va pune cele 5% din actiuni pe care le detine.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, porneste ca outsider. Desi are cativa sustinatori care i-au fost alaturi si in bataliile precedente, el are si multi adversari in piata. Un atu al sau ar putea fi influenta politica pe care o are: Dan Paul are apropiati in PD-L si este prieten cu Varujan Vosganian, unul dintre liderii PNL. Cu toate astea, el nu a avut succes in demersul privind elimi­narea raportarilor trimestriale la Fisc, o prevedere a Codului Fiscal care ii nemultumeste atat pe investitori, cat si pe brokeri.

Radu Georgescu, GECAD: S-a schimbat CEO-ul la BVB? Eu am decis sa cotez Avangate pe NASDAQ


Cinci provocari pentru viitoarea conducere

Cresterea numarului de investitori locali activi. Numarul de conturi active pe bursa a scazut de la 11.000 in decembrie 2005 la 2.600 in decembrie 2011. Pentru cresterea numarului de investitori sunt necesare mai multe listari ale unor companii cunoscute (Romgaz, Romtelecom, CEC), completarea gamei de instrumente de investitii cu actiuni ale unor companii cunoscute din Europa si SUA, dar si a instrumentelor pentru speculatii si pentru acoperirea riscului.

Atragerea de investitori straini. Circa 50 de fonduri straine mai investesc in prezent pe bursa de la Bucuresti, fata de peste 100 in 2006. Pentru atragerea marilor fonduri straine este nevoie de mai multe listari ale unor companii importante, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar si de simplificarea accesului la piata prin implementarea conturilor globale propriu-zise si reducerea costurilor de tranzactionare.

Listari noi, atat de la stat, cat si din sectorul privat. Listarile noi sunt esentiale pentru cresterea atractivitatii pietei si a numarului de investitori, atat locali, cat si straini. Bursa trebuie sa sustina ofertele promise pentru acest an de Guvern si sa se implice in promovarea acestora in vederea atragerii mai multor investitori locali. Pe termen lung, insa, tinta trebuie sa fie atragerea pe bursa a unor companii private.

Cresterea credibilitatii bursei. Piata de capital trebuie sa fie guvernata de reguli clare, iar nerespectarea lor sa fie sanctionata prompt. Intarirea relatiei BVB cu Guvernul si cu CNVM.

Cresterea lichidiatii si a profitului bursei. Pentru actionarii oricarei companii, scopul final este cresterea profiturilor si a pretului actiunilor. In cazul BVB, asta vine din cresterea tranzactiilor de pe bursa, care este o consecinta a noilor listari si a cresterii numarului de investitori.

Care sunt prioritatile candidatilor la functia de presedinte al BVB

Stere Farmache, presedintele in functie al BVB

Prioritatea zero: atragerea pe bursa de companii mari cu potential ridicat de lichiditate care sa aiba un efect de antrenare pentru investitori, dar si pentru restul companiilor private care sunt in cautare de finantare. Abia dupa ce piata de obligatiuni si cea de actiuni vor atinge volume de circa 30-40 milioane de euro/zi, trebuie acordata mai multa atentie dezvoltarii pietei de produse structurate.

Echipa de management: declara ca nu are inca o echipa de management formata, insa considera ca alegerea executivilor BVB este mult mai importanta decat alegerea administratorilor. Executivii trebuie sa fie cel putin de acelasi calibru cu administratorii si sa implementeze impecabil programul administratorilor.

Ofertele de privatizare lansate de stat: vrea ca investitorii straini sa nu mai intampine niciun obstacol atunci cand acceseaza piata locala de actiuni. Este vorba despre conturile globale de tranzactionare, care in prezent functioneaza intr-o forma hibrida. Ofertele de vanzare de actiuni de la Transgaz, Transelectrica si Romgaz trebuie sa gaseasca Bursa de la Bucuresti cu o infrastructura similara pietelor europene. Pentru ca acest lucru sa se intample, el sustine ca eforturile BVB trebuie conjugate cu cele ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

BVB in lume: vrea ca BVB sa fie agresiva in promovare si sa creasca vizibilitatea pietei locale de capital in regiune.

Nu in ultimul rand: cresterea bazei de investitori activi si a standardelor de guvernanta corporatista. In toamna lui 2011 numarul de investitori activi la bursa a fost de 2.800, cel mai redus nivel din 2005, anul in care BVB a inceput sa publice primele date statistice.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR

Prioritatea zero: pe termen foarte scurt, BVB trebuie sa puna umarul la cresterea probabilitatii de succes a ofertelor publice ale companiilor de stat. Pe termen mai lung, BVB trebuie sa creeze si sa implementeze o strategie ambitioasa de dezvoltare, care sa aiba la baza functia principala a bursei: de finantare a companiilor atat de stat, cat si private. Bursa trebuie sa devina o alternativa de finantare reala pentru antreprenorii locali, reducandu-se astfel din dependenta de finantare bancara.

Echipa de management: sustine ca echipa executiva este esentiala pentru dezvoltarea bursei, insa echipa are nevoie de sprijinul, ghidajul si viziunea intregului Consiliu si nu doar al presedintelui. Vrea o echipa de executivi unita, eficienta, deschisa la nou, proactiva si motivata.

Ofertele de privatizare lansate de stat: declara ca doar dupa ce vom avea o istorie de succes pentru listarea companiilor de stat putem spera sa aducem la bursa campioni nationali sau regionali. "Nici nu doresc sa ma gandesc daca am esua in acest demers care ar fi costul de imagine, cel financiar sau de incredere in evolutia viitoare."

BVB in lume: BVB trebuie sa fie mai activa in actiuni de marketing, promovare in scopul cresterii vizibilitatii emitentilor, sa organizeze road-showuri interne si internationale cu companiile, sa discute si sa asculte solicitarile brokerilor si ale investitorilor locali si internationali, sa elimine din barierele ramase in accesarea pietei fie ele si administrative, birocratice, fiscale sau de orice alta natura.

Nu in ultimul rand: BVB trebuie sa imbunatateasca dialogul institutional cu CNVM, Guvern, FMI, CE si BNR.

Dan Paul, al treilea candidat la presedintia BVB, nu a putut fi contactat ieri pentru a prezenta programul sau


Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu