15 Noi 2019 - 21:57       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Adevarul despre vanzarile de soldare - ce sunt si ce ar trebui sa fie

marți 10 martie 2015
Autori: Florentina Munteanu , Silvia Axinescu 10
.03.2015

Vanzarile de soldare ar trebui sa reprezinte pentru comercianti un prilej de sporire a veniturilor si de lichidare a stocurilor sezoniere, iar pentru consumatori o oportunitate de a accesa produse de calitate la preturi reduse. Insa actuala legislatie din Romania prevede o serie de formalitati si restrictii care ingreuneaza desfasurarea acestor campanii, cu efecte atat asupra mediului de afaceri cat si al consumatorilor.?

Un studiu efectuat recent de Reff & Asociatii SCA impreuna cu alte societati de avocati membre ale retelei internationale de avocati Deloitte Legal evidentiaza faptul ca prevederile stricte din legea romana in materie de soldare nu se mai regasesc in legislatia multor tari europene, precum Germania, Olanda, Suedia, Croatia, Republica Ceha, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Lituania si Estonia.

Cadrul legislativ local, Ordonanta de Guvern nr. 99/2000, impune respectarea unor conditii/ formalitati la soldare care limiteaza atat numarul comerciantilor care aleg sa organizeze astfel de campanii, cat si volumul si tipul produselor de care consumatorii romani pot beneficia. Astfel, pentru a putea pune pe raft produse in soldare, comerciantii trebuie sa fi achitat respectivele produse cu cel putin 30 de zile inaintea debutului campaniei. In al doilea rand, stocul pentru soldare trebuie sa fi fost constituit cu cel putin 15 zile in avans, fara a mai putea fi reinnoit. In plus, perioadele de soldare sunt limitate la doua pe an, in intervale determinate, iar comerciantii au si obligatia de a notifica primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea.

Pentru comerciantii din Romania, organizarea unor astfel de campanii este mai dificila decat pentru comerciantii din alte state membre UE. Costurile soldarii in Romania sunt ridicate de plata in avans a marfii, depozitarea ei separat de marfa comercializata in mod curent la raft, necesitatea de a avea un spatiu de depozitare suficient de mare pentru a acoperi atat nevoile vanzarii curente cat si cele anticipate in soldare si terminand cu indeplinirea formalitatilor necesare.

Scopul soldarii ar trebui sa fie acela al vanzarii accelerate al unor marfuri de care comerciantul doreste sa se dispenseze, avand in vedere caracterul lor sezonier, iar pentru consumator, soldarea ar trebui sa reprezinte posibilitatea de a achizitiona, la preturi atragatoare, produse pe care sa le poata folosi in sezonul urmator. Din pacate, conditiile extrem de restrictive ale legislatiei actuale limiteaza alegerea consumatorului.

Avand in vedere cadrul restrictiv al OG 99/2010, prevederile acesteia s-au aflat si in analiza Consiliului Concurentei, care a emis o recomandare de modificare inca din 2009. La nivel european, practicile comerciale, printre care sunt incluse si vanzarile cu pret redus, inclusiv soldarea, sunt reglementate prin Directiva 2005/29/CE transpusa la nivel local prin Legea nr. 363/2007. Este relevant de observat ca la nivelul Curtii Europene de Justitie s-a stabilit ca statele membre nu pot sa adopte masuri mai restrictive decat cele prevazute de Directiva, nici chiar pentru a asigura un nivel mai ridicat de protectie a consumatorilor. De asemenea, statele membre nu pot extinde lista cuprinzand practicile comerciale incorecte, o asemenea practica fiind contrara Directivei.

Dupa cum aratam mai sus, cadrul legislativ romanesc privind practicile comerciale este intregit de mai vechea OG 99/2000. Desi ordonanta nu implementeaza la nivel local un act european, ea trebuie interpretata in spiritul normelor europene aplicabile in materia practicilor comerciale. In acest sens, desi deciziile instantei supreme la nivel comunitar au forta obligatorie si se aplica direct in statele membre, totusi, la nivelul anului 2015, legislatia romana nu este inca adaptata pentru a raspunde cerintelor actuale ale pietei si in conformitate cu legislatia europeana.

In considerarea celor mentionate, se impune interpretarea in practica de catre autoritatea competenta a prevederilor referitoare la soldare in spiritul si in lumina reglementarilor europene aplicabile. Consideram ca ar fi salutara alinierea legislatiei romane la cea din alte state membre ale Uniunii Europene, astfel incat acest tip de vanzari de soldare sa fie organizate intr-o maniera cat mai eficienta si lipsita de formalitati, cu cat mai putine proceduri, spre beneficiul consumatorilor. 

Florentina Munteanu, Associate Partner Reff & Asociatii SCA

Silvia Axinescu, Managing Associate Reff & Asociatii SCA


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu