20 Iul 2018 - 09:46       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Cotidianul : ANPC, apel in criza francului elvetian

vineri 06 februarie 2015

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) considera ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii in criza francului elvetian


.

"Este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului, ca urmare a riscurilor semnificative aferente imprumuturilor in valuta straina", se arata intr-un comunicat al ANPC transmis joi.

Institutia afirma ca a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare, insa aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.

"Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Însa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave. Dorim evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. Întotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora — faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului", spune presedintele institutiei, Marius Alexandru Dunca, in comunicatul mentionat.

Dunca cere tuturor institutiilor financiar-bancare sa ofere solutii concrete clientilor bun-platnici pana la aparitia crizei, dar care se afla in prezent in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare.

"Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF. Cresterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii institutiilor financiar bancare si prejudicii consumatorilor, astfel ca dorim gasirea de solutii imediate din partea institutiilor de creditare", se arata in comunicatul citat.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu