15 Sep 2019 - 23:18       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : ANAF face o PRECIZARE dupa ce soferii au aflat ca isi pot recupera taxa auto fara proces

vineri 28 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale Ordonantei de Guvern va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 45 de zile de la publicarea Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial", se arata intr-un comunicat al ANAF


.

Astfel, potrivit ANAF, persoanele care au achitat deja aceste taxe pot cere restituirea lor pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie de o actiune in instanta.

"Rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, dupa adoptarea procedurii de restituire", precizeaza ANAF.

Guvernul a aprobat miercuri ordonanta care stabileste returnarea taxei.

Persoanele aflate in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresata organului fiscal. Cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare.

Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pot solicita restituirea vechii taxe auto prin cerere la ANAF si cei care au in prezent procese pe rol.

Sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, percepute in trecut, precum si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica, se restituie conform prevederilor legale in vigoare, respectiv pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

O alta prevedere a ordonantei aprobate miercuri are in vedere instituirea obligatiei de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Citeste si Cum iti recuperezi taxa auto FARA PROCES Citeste si Decizie a CJUE: Statul roman nu-i poate scuti de taxa auto pe cei care au platit o taxa asemanatoare, ilegala Citeste si De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu