14 Dec 2018 - 23:25       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : 5 ponturi ca sa reduci factura la incalzire

joi 05 ianuarie 2012

Lunile de iarna care vin se anunta extrem de costisitoare pentru romani


. Tariful gigacaloriei este in continua crestere, iar la ajutoarele de caldura au acces din ce in ce mai putini dintre noi. Costurile incalzirii pot scapa de sub control daca nu apelam la o serie de trucuri. Iata cum puteti reduce factura la incalzire.

Inchide robinetul din subsol

In lunile octombrie si noiembrie, cand se inregistreaza temperaturi pozitive, locatarii chibzuiti solicita presedintilor de bloc sa nu dea drumul la caldura din subsol.

Majoritatea blocurilor din marile orase, racordate la reteaua publica de incalzire, sunt contorizate.

Daca locatarii ajung la acest consens si accepta sa renunte la caldura in zilele "primavaratice", economiile la incalzire pot fi substantiale.

Foloseste inteligent repartitoarele

In blocurile cu repartitoare, consumatorii decid cat de cald sau cat de rece va fi in apartamente.

Cand plecati de acasa (la serviciu sau in concediu) inchideti repartitoarele. Nu aveti nevoie sa incalziti niste camere goale.

Cele mai bune repartitoare sunt cele cu robineti termostati. Ei pot fi setati pe o anume temperatura si pornesc caldura abia atunci cand valorile din incapere scad sub temperatura-etalon.

Atentie, insa! Caloriferul nu trebuie acoperit cu perdele, draperii sau haine ude pentru ca veti bloca distribuirea caldurii in incapere si vor creste inregistrarile repartitoarelor.

Cand aerisiti, inchideti repartitoarele, caci veti pierde multa caldura inutil.

Termoizoleaza blocul

Cu siguranta, cea mai buna modalitate de reducere a consumului de caldura, care va duce la economii substantiale de bani, este termoizolarea blocurilor.

Cei care s-au opus pana acum acestei masuri, ar trebui sa stie ca romanii care au intrat in programul national de reabilitare termica platesc cu pana la 50% mai putin la incalzire.

Statul roman asigura 80% din costurile lucrarilor, in vreme ce 20% din ele revin locatarilor.

?Recomand cu caldura tuturor sa-si termoizoleze blocurile, caci acest lucru inseamna, de fapt, cresterea performantei energetice a cladirilor.

Nu uitati ca tariful gigacaloriei va creste incontinuu, astfel incat familiile de la bloc vor intra in faliment", ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari ?Habitat".

Decizia demararii lucrarilor trebuie luata de cel putin 51% dintre locatarii unui bloc, insa costurile vor fi suportate de toti.

Foloseste aragazul

Daca calorifere cu repartitoare si tot vi se pare ca platiti mult, atunci puteti apela la alt truc. Inchideti-le si aprindeti aragazul pentru a va incalzi apartamentul.

Nimeni nu va sti cat gaz ati consumat. Factura la gaze se emite pe intreg blocul si se imparte la numarul de persoane.

E un truc care aduce deservicii vecinilor dumneavostra care folosesc aragazul doar pentru gatit.

Dus economic

Cand faceti dus folositi circa 250 de litri de apa calda. Doua persoane consuma circa 15 metri cubi de apa calda, pe luna, daca fac dus in fiecare zi.

In bani, asta inseamna 180 de lei, lunar. Ca sa reduci consumul, fara a renunta la dusul zilnic, opreste apa cat timp te sapunesti.

In plus, inlocuieste capul de dus cu unul economic. Acesta introduce aer in apa care curge prin dus.

Uite cat a venit caldura in tara, pe noiembrie

CLUJ

Presedintele Asociatiilor de Proprietari Cluj, Sorin Muntean, spune ca pentru luna noiembrie 2011 cheltuielile in sistem centralizat au fost, in medie, pentru un apartament cu doua camere, intre 250 si 280 de lei, iar in cazul apartamentelor cu trei camere, intre 300 si 320 de lei.

Pentru aceeasi perioada a anului 2010, cheltuielile de intretinere pentru un apartament de doua camere s-au cifrat intre 200 si 220 de lei, iar in cazul apartamentelor cu trei camere, intre 250 si 280 de lei.

Constanta

In Constanta pentru un apartament cu 3 camere, anul acesta o familie a platit 550 de lei, intretinerea pentru luna noiembrie, in timp ce anul trecut, pentru aceeasi perioada au platit 245 de lei.

Pentru un apartament cu 2 camere, intretinerea a costat 435 de lei, fata de anul trecut cand era 150 de lei.

IASI

Iesenii care locuiesc intr-un apartament cu doua camere au platit 310 lei pentru consumul de agent termic din luna noiembrie, aceeasi suma achitand-o si in 2010.

Intr-un apartament cu trei camere, factura la caldura pentru acceasi luna s-a ridicat la 388 de lei.

In aceasta situatie este si ieseanul Eugen Borcea care a incalzit doar o camera din cele trei pentru a face economii la intretinere.

Pentru luna noiembrie, pensionarul de 66 de ani trebuie sa achite putin peste 200 de lei, adica mai mult de un sfert din venit.

TIMISOARA

Facturile la caldura in acest an, in Timisoara, sunt la fel ca anul trecut, pretul gigacaloriei ramanand neschimbat, 252 de lei.

Factura pentru un apartament cu doua camere poate fi de 200 de lei pe luna, dar tot asa poate ajunge la 600 sau 1.000 de lei lunar.

?Facturile pe acelasi tip de apartament difera in functie de numarul debransatilor din bloc si de cati locatari platesc incalzirea partilor comune si pierderile", a spus presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, Petru Olariu.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu